Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BÅSTAD 2021-07-21 KL. 17:12

Har ICA verkligen knuffat bort torghandlarna?

Som vi kunnat konstatera tidigare i Bjäre NU är de lokala grupperna på Facebook en härlig plats för gemenskap, diskussion och kommunikation. Men samtidigt är det en relativt oreglerad grogrund för falska rykten, skvaller och i ganska många fall rena lögner. Den här veckan tar vår artikelserie Fejk eller Fakta sig an detta med torghandelns nya placering och vad som egentligen hänt.

Har ICA verkligen knuffat bort torghandlarna?

De senaste veckorna har det stormat på Facebook, och även de lokala tidningarna har rapporterat, kring torghandlarnas nya placering vid Lyckantorget. Bakgrunden är att handlarna för ungefär en månad sedan flyttades ner till ytan utanför biblioteket. Detta gjordes enligt kommunen för att minska trängseln så att passagen mellan ICA, Apoteket och Systembolaget blir öppen.

Debattklimatet och samtalet i sociala medier har varierat högt och lågt. En del är upprörda över den nya placeringen och andra ser det som en bra lösning. Men några kommentarer sticker som så ofta ut ur mängden och bland dessa hittar vi två som har en helt egen förklaring till den nya situationen och menar det gjorts efter påtryckningar från ICA Supermarket.

En man skriver att ”Jag ser det som ett bra försök av Ica att knuffa undan en konkurrent. Smutsiga tilltag” och en annan ”Kommunpolitikerna har tydligen påverkats av matjätten ICA som har sina butiker i Båstad och Torekov”. Här kommenterar en tredje person med ”Jag tror det är sista året som Ramil står på Torget. Båstad kommun o ICA supermarket är super tajta ihop”.
Att beslutet är taget av kommunens tjänstemän är det ingen som tvivlar på så det lägger vi åt sidan. Men kan det verkligen vara så att ICA Supermarket varit involverade? Vi ringde upp Marcus Liffner som driver butiken vid Lyckantorget och ställde frågan.

Är det ni som fått kommunen att flytta på torghandeln?
– Verkligen inte. Vi har överhuvudtaget inte haft någon dialog alls kring detta. Det är kommunens mark och inget som vi varken kan, eller vill, påverka. Tvärtom tycker jag att mångfalden är viktig och handlare av olika slag bidrar till helheten. För oss som dagligvarubutik mitt i byn är det bara positivt.

Men varför tror du att det kommer sådana här spekulationer?
– Det har jag ingen aning om faktiskt. När kommunen informerade om förändringen så lyfte de fram att de ville minska trängseln på torget och vi är en av de butiker som berörs så kanske räcker det för att folk ska bilda sig en helt egen uppfattning.

Skadar det er som företag känner du?
– Det är svårt att säga men det är såklart inte roligt. Det svåra är att man varken kan eller hinna bemöta sådana här saker så det finns säkert de som läser det och tror att det stämmer.
Tidningen har sökt alla tre skribenterna och lyckats nå mannen som skrivit inlägget om hur politikerna tydligen påverkats av matjätten ICA. Han är inte själv bosatt i Båstad men tillbringar tid här på somrarna. På frågan vilka källor han har till det han skrivit hänvisar han till att det ska ha hänt på andra orter.
– Det har hänt att kommunpolitikerna i Sverige agerat efter matjättens krav på att flytta på matvagnarna. Men kommunen i Båstad verkar inte ha gjort något. Kommunen agerade med nya restriktioner på grund av smittspridningen. Jag har inte varit där och sett.

Med andra ord saknas det belägg för det som påstås i inlägget och skribenten tar också delvis tillbaka sitt påstående samtidigt som han konstaterar att han själv inte varit på plats och sett det inträffade. Han fortsätter:
– Tråkigt för matvagnarna att de måste lämna. Hoppas de hittar en annan lämplig plats. Kommunen bör se till att matvagnarna inte ska drabbas av ekonomisk förlust. Erbjud dem något bättre.

Exakt vad det är som ska erbjudas och vad som är bättre eller sämre lämnar vi därhän och låter istället Marcus Liffner på ICA Supermarket få sista ordet.

En båstadbo kommenterar inlägget med att ICA är väldigt tajta med kommunen, vad tänker du kring det?
– Vi är nog inte mer tajta med dem än någon annan, såklart har vi kontakt med kommunen precis som de flesta andra lokala företagare men utöver det finns ingen kontakt. Vi lägger vårt fokus på våra kunder och vår butik och såklart vill vi ha en bra relation med alla grannar, såväl torghandlare som andra butiker och företag.

Text & Foto: Joakim S Ormsmarck