Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BÅSTAD 2021-09-03 KL. 13:07

Helena Bergenruds konst skildrar livets ömtålighet och styrka

Av Peter Jakobsson

Nya konstnären att visa sina verk på galleriet i Båstads bibliotek är Helena Bergenrud som skapar tavlor med tekniken torrnålsgravyr. Även mindre keramik visar hon upp. Vernissage 4 september med konstnären på plats.

Helena Bergenruds konst skildrar livets ömtålighet och styrka
Helena Bergenrud skapar sina verk i tekniken torrnålsgravyr.

Helenas konstnärs-CV är gediget. Hon har varit med på många utställningar i Sverige och utomlands. Hon har varit representerad på Moderna Museet, Nationalmuseum, British Museum, Statens konstråd, Helsingborgs Museum, Höganäs Museum, Ystads Konstmuseum samt flera landsting och kommuner.

Helena är medlem i Grafiska Sällskapet och ÖSKG (Östra Skånes Konstnärsgrupp) och utbildad på Ateneum i Helsingfors och Grafikskolan Forum i Malmö. Vackert beläget invid ån i Verkeåns naturreservat i Alunbruket har Helena Bergenrud sin ateljé där hon skapat konsten som nu visas i galleriet i Kunskapscentrum Agardh. Längts inne i byggnaden, förbi biblioteket, hänger tavlor av olika storlek som eggar fantasin. Svartvita motiv på gränsen till det abstrakta.
– Motiven avspeglar våra villkor som människor, vår mänskliga tillvaro, våra styrkor och svagheter, förklarar Helena Bergenrud.

Tekniken som Helena jobbar i heter torrnålsgravyr.
– Torrnål är en av flera grafiska metoder, man använder en kopparplåt som man ristar i med en vass stålnål och sen färgar man in och torkar av och sen trycker mot ett papper.

Varför skapar du men just denna metod?
– Det var när jag gick på grafikskolan Forum i Malmö som jag fastnade för torrnål för den är så direkt, inte krångligt som en del andra.

Vad är fördelarna med metoden?
– Man kan få fram en väldigt djup svärta och man kan rista olika hårt och skapa tunna tunna fina linjer. Det går att variera så mycket.
Den ristade plåten slits när det trycks på papper så upplagan av verken blir bara tio eller femton exemplar.
– Kopparplåten tål inte mer än kanske 20 tryck. Vill man göra fler, vilket jag gör ibland, så måste man förståla plåten vilket en plåtverkstad kan göra. Då lägger de ett tunt lager stål genom ett elektrolytiskt bad och då får man en hårdare yta som klarar 100 till 150 tryck.

Tavlorna på utställningen är alla svartvita.
– Man kan trycka i färg men jag håller mig till svart. Det räcker för mig med de nyanser och skiftningar man kan få ur det, säger Helena.

På utställningen visar Helena även lite keramik.
– Förr gjorde jag stora keramikalster men på senare tid har det blivit mer mindre skulpturer, det är de jag visar här i Båstad, förklarar hon.

Utställningen pågår till 29 september och är öppen att se under bibliotekets öppettider. Vernissage lördag 4 september klockan 11 då konstnären intervjuas om sin konst.

Text & foto: Peter Jakobsson