Av Per Brolléus Rickard Gustafsson
Polisanmälningarna haglar in från människor i södra och västra Sverige mot minst två män som utgett sig som verksamma i ett seriöst företag som köper guld. Bedragarna har bland annat besökt Laholm.
– Det har gjorts en turné och hur många som lurats har vi ingen aning om än. Anmälningarna strömmar in just nu, berättar polisens presstalesperson Robert Loeffel.
Bjäre NU: systertidning Ljungby NU berättade under fredagen att en bedragarliga, som utger sig för att köpa in privatpersoners guld och silver, opererat på ett tiotal platser i Småland, Blekinge och Skåne senaste veckorna.
Bjäre NU kan nu avslöja att bedragarna även lurat massvis med personer i Laholm och Halland.
I direktreklam till hushållen har man gått ut med att företaget, Guld & Silverkompaniet, kommer till olika städer och påpekat att man är seriösa, samarbetar med myndigheterna och är licensierade ”guldköpare”.
Massvis med människor uppges ha lurats på betalning efter att fått sitt guld, silver och sina gamla mynt värderade och sålda. Robert Loeffel, presstalesperson på Polisen i region Syd berättar:
– Ja, polisutredningen växer för varje minut.
– Personerna som tagit emot guldet har varit ytterst trevliga och inställsamma mot guldförsäljarna. Planeringen och genomförandet av det här brottet har varit extremt noggrann. Lokal har bokats, reklam har gått ut, man har varit väldigt övertygande i sin seriositet och folk har fått mycket bra betalt för sina värdeföremål, förutom den detaljen att man inte fått några pengar alls, säger Robert Loeffel.
Efter att tidningen talat med bedrägerisektionen på polisregion Väst i Göteborg kan det konstateras att ”Guldligans” framfart även omfattar många städer i Halland och Västra Götaland.
– Det har haglat in anmälningar även till oss. Personligen har jag tagit emot tio anmälningar, däribland en från Laholm. Men jag vet att även mina kollegor tagit emot många, säger förundersökningsledaren Boel Liander.
Hur många anmälningar det rör sig om totalt vågar hon inte ens spekulera i. Sannolikheten att fler vänder sig till polisen är högst troligt när bedrägeriet blir känt genom media.
En kvinna från Ljungby, som sålt smycken till guldköparna, berättar för tidningen:
– Det var två jättetrevliga killar som kom nånstans uppifrån landet, pratade rikssvenska.
Vad lämnade du in?
– Lite gamla smycken. Jag skulle få 900 kronor insatta på mitt bankkonto som jag skrev på en lapp.
Har du fått några pengar insatta?
– Jag ska kolla...Nej, det har inte kommit någonting... Är jag lurad? Men helvete!
Liander berättar att ”Guldligan” hyrt in sig på konferensrum i många olika städer de senaste veckorna däribland på Laholms Stadshotell, Grand Hotell i både Halmstad och Falkenberg och i Folkets Hus i Varberg.
Guldligan tog emot icke ont anande guldsäljare på Laholms Stadshotell i Laholm den 4 april, vilket är det tidigaste datumet i anmälningsfloden hos polisregion väst.
När besökarna hade visat upp sitt guld eller sina smycken och kommit fram till ett pris så visade det sig vara ett tekniskt fel på swish. Det här gjorde att man inte kunde direktöverföra pengarna utan i stället lovade företagets representanter att betalningen skulle komma via en banköverföring inom några dagar.
– Personerna får kvitton och går därifrån i tron att de ska få pengar inbetalda på sina konton, berättar Boel Liander.
Men ingen har fått betalt. Inte ett öre.
Företaget som ligger bakom kuppen står skrivet i Göteborg, men huruvida det finns några fysiska personer kopplade till en adress där kan polisen inte uttala sig om.
På många platser, om inte alla, så har bedragarna dessutom smitit från notan från de hotell man hyrt in sig på.
– Det finns ju övervakningskameror på flera av de platser ligan härjat på, men i flera fall är filmerna redan raderade eftersom det gick över en vecka från det att bedrägeriet genomfördes till dess polisanmälningarna började trilla in. Men rimligen borde vi snart kunna ha bilder på personerna för att via den vägen kunna kartlägga vilka de är, berättar Robert Loeffel.