BÅSTAD 2022-05-19 KL. 14:00

Klart med kommunala pengar till Lejongapstrappan

Av Carina Nilsson

Båstads kommun har beslutat att lägga tre miljoner kronor på renoveringen av Lejongapstrappan. Föreningen ska nu gå in med lika mycket pengar och ska börja söka pengar från stiftelser och privata sponsorer.

Klart med kommunala pengar till Lejongapstrappan
Lejongapstrappan ska återfå sin forna glans efter att den förfallit under många år. Foto: Peter Jacobsson

Lejongapstrappan byggdes av Ludvig Nobel och ritades av den kände trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin som också skapade Norrvikens trädgårdar. Trappan och en del gatumark donerades senare till Båstads kommun.

Trappan anses ha ett mycket stort kulturhistoriskt värde men har förfallit under många år.

Föreningen Lejongapstrappan vill rusta upp platsen och har nu fått till ett medfinansieringsavtal med Båstads kommun vilket gläder Robert Nobel i föreningen.

– Nu kan vi återskapa Lejongapstrappan och miljön runt den som det var tänkt från början, säger han.


Johan Olsson Swanstein, Robert Nobel och Jan Bernhardsson hoppas att renoveringen av Lejongapstrappan kommer igång efter sommaren. Foto: Peter Jacobsson


Kommunens del av finansieringen om tre miljoner kronor är klubbad och klar. Men föreningen behöver gå in med lika mycket pengar.

– Vi har fått klart med en halv miljon kronor av länsstyrelsen och kommer fortsätta söka pengar från stiftelser, företag och privata sponsorer. Vi tror inte att det kommer att bli något problem, då det är många som har hört av sig och sagt att de vill vara med, säger Robert Nobel.

Tanken är att renoveringsarbetet ska starta efter sommaren i år och vara klart till sommaren 2023.