BÅSTAD 2022-08-26 KL. 13:00

Kvinna misstänkt för bidragsbrott

Av Carina Nilsson

En kvinna i Laholms kommun har åtalats misstänkt för bidragsbrott efter att hon felaktigt fått 185 000 kronor i sjukersättning. Samtidigt som Försäkringskassan betalade ut pengar till kvinnans konto arbetade hon heltid i Båstads kommun. Den misstänkta kvinnan har i polisförhör erkänt brott.

Kvinna misstänkt för bidragsbrott
En kvinna bosatt i Laholms kommun åtalas för bidragsbrott vid Halmstads tingsrätt. Enligt stämningsansökan ska kvinnan ha fått 185 000 i sjukersättning samtidigt som hon arbetade heltid i Båstads kommun. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Åklagaren har genom dokument från Försäkringskassan och Båstads kommun presenterat bevis för att kvinnan under 16 månaders tid (april 2020-juli 2021) arbetade heltid i Båstads kommun samtidigt som hon uppbar sjukersättning.

Kvinnan har sedan 18 år tillbaka uppburit sjukersättning från Försäkringskassan men anmälde aldrig till myndigheten att hon börjat jobba. Enligt lag är man skyldig att anmäla ändra förhållanden om förbättrad arbetsförmåga och kvinnan åtalas i Halmstads tingsrätt misstänkt för bidragsbrott.

Försäkringskassan kräver nu att hon betalar tillbaka totalt 185 171 kronor som betalats ut vid 19 olika tillfällen.

I polisförhör har kvinnan medgett att hon gjort fel och erkänner brott. Däremot har hon haft väldigt svårt att redogöra för varför hon inte meddelat Försäkringskassan att hon återigen börjat arbeta.
Hon erkänner att hon känner till Försäkringskassans regelverk men förklarar att hon drabbats av en mental blockering och innerst inne hoppades på att allt bara skulle försvinna.

Kvinnan betonar att hon inte haft något uppsåt att begå brott men förklarar att ”hon inte fick tummen ur att göra saker och hade svårt att öppna brev”. Hon beskriver att ju längre tiden gick, samtidigt som sjukersättningen kom in på kontot, blev hon alltmer ”rädd och inte visste hur hon skulle ta sig ur situationen”.
På förhörsledarens fråga om hon återbetalat några pengar svarar kvinnan att hon inte vet, eftersom hon inte öppnat något av breven från Försäkringskassan.

Normalstraffet för bidragsbrott är villkorlig dom och dagsböter.