BÅSTAD 2021-09-15 KL. 11:36

Lyckans förskola firade med fest och maskerad

Av Peter Jakobsson

Sedan några år har förskolorna Äppelbyn och Päronbyn, som ligger på samma tomt utmed Vångavägen i Båstad, samarbetat. Nu går de sedan en tid under gemensamma namnet Lyckans förskola. För att fira detta var det namngivningsfest och maskerad.

Lyckans förskola firade med fest och maskerad
Rektor Elisabeth Enoksson spexar med barnen. Bakom henne förskolepedagog Lena Ljungström och dramapedagogerna Karin Rylander och Celia Rossi från Båstad kulturskola.

Förskolorna har under ett par års tid samarbetat med varandra. Den gemensamma kärnan i arbetet har varit att kunna ta till vara på varandras kompetenser och att ge förutsättningar att ha mer åldershomogena grupper, vilket man anser gynnar barnens lärande.

Efter en önskan från förskolorna om ett gemensamt namn för de båda skolorna tog namnkommittén fram förslaget Lyckans förskola, som sedan även beslutades bli det nya namnet. Bakgrunden till namnvalet är att det är ett namn som associerar till platsen och det närliggande torget Lyckan och samtidigt också till ett positivt värdeord. Lyckans förskola består numera av tre byggnader med sex avdelningar.

Nu när de nya barnen för hösten hade skolats in så var det dags för en namngivningsfest på förskolan. Både barn och pedagoger var utklädda till diverse olika karaktärer och superhjältar. Stämningen var god och lättsam när festligheterna drog i gång med lättsamt och roligt tal av rektorn som även hon var utklädd.
– Minns ni att vi var Äppelbyn och Päronbyn. Nu ska vi fira att vi är Lyckans förskola. Lycka för mig är att varje dag få träffa alla er barn. Lycka kan också vara att träffa sina vänner eller familj. Nu får alla hjälpa mig att sjunga lyckans sånger!

Så sjöng alla barnen och det bjöds på musik och såpbubbelmaskinen sprutade bubblor ut över barnen som försökte poppa så många som möjligt.

Pedagogen Lena Ljungström hade anmält sig till att framföra rappen till en av lyckosångerena. Uppskattat av barnen när pedagogerna bjuder på sig.
Hur tyckte du det gick med rappen?
– Det blev ok men jag tappade bort mig lite men kanske var det ingen som märkte det. Det är faktiskt svårt och något jag aldrig gjort förr. Men jag har tränat en del, säger Lena.

Dramapedagogerna Karin Rylander och Celia Rossi från Båstad kulturskola framförde en pjäs. I karaktärer som Viola och Vivianne fick barnen att komma med glada tillrop.

Glatt över hela linjen och när badbollarna kom fram fylldes luften av färgglada bollar som slogs runt ackompanjerat av barnskratt. En sprakande tillställning som även lockade åskådare i form av pensionärer som satte sig på rullatorn utanför stängslet och tittade på de glada barnen.

Hela tillställningen tillägnades att fira hopslagningen och nya namnet.
– Processen att slå ihop förskolorna har pågått i några år, förklarar rektor Elisabeth Enoksson som varit rektor på Äppelbyn i elva år och sedan en tid för den gemensamma förskolan.
– Att ta över ansvaret även för Päronbyn och det som nu blivit Lyckans förskola är jättekul.


Dramapedagogerna Karin Rylander och Celia Rossi från Båstad kulturskola framförde en pjäs.


Förskolan har funnits sedan 1980-talet och bedrivits på olika sätt i olika tider.
– Nu bedriver vi åldershomogena barngrupper med barn i jämn ålder som i samma grupper. Det blir många fördelar med det både för barnen och personalen, berättar Elisabeth.

De gamla namnen Päronbyn och Äppelbyn har varit med länge.
– De var så etablerade så för att markera och skapa en gemenskap ville vi få ett nytt namn. Sen blev det en hel del turer kring vilket namn det skulle bli och jag tycker Lyckans förskola blev bra, säger Elisabeth.

Att byta namn på en förskola innebär mer än man kanske tror.
– Det tar tid med allt, inte ens skyltarna utanför förskolan har fått nya namnen. Sen är det en del IT-relaterat som släpar efter. På webbsida och vid ansökan till förskoleplats står det fortfarande Äppelbyn och Päronbyn men allt kommer väl bli klart till slut. Vi ville ändå fira vårt nya namn nu, säger Elisabeth.

Inom förskolan finns det nu tre hus där de olika åldersgrupperna går. I ett hus är det tre avdelningar med 1-2 åringar, i ett annat två avdelningar med 3-4 åringar och 5 åringar i ett eget hus.
– Det blir enklare när man samlar liknande åldrar, säger Lena Ljungström som har femåringar på Vitsippan.