BÅSTAD 2023-10-10 KL. 12:00

Många vill begravas i Båstad

Av Carina Nilsson

Den nya askgravlunden på Båstads nya begravningsplats håller på att färdigställas.

– Det känns jättebra att den snart är klar. Vi har personer som har fått vänta ett helt år på gravsättning eftersom platserna har tagit slut i vår befintliga askgravlund, säger kyrkoherde Ann Lidgren.

Många vill begravas i Båstad
Mickes trädgårdsservice gör anläggningsarbetet med italienskt tegel och ölandssten. Kanske kommer också sten från Torekov att pryda platsen. Foto: Carina Nilsson

För cirka ett och ett halvt år sedan fick Båstad- Östra Karups församling tillstånd av länsstyrelsen att anlägga en ny askgravlund på begravningsplatsen i Båstad. Då var platserna nästan slut, trots att askgravlunden bara funnits i tolv år.

– Det blev snabbt populärt att begravas i askgravlunden. Det finns många som kanske inte är skrivna här men som har anknytning till Båstad som också vill begravas här, som utlandssvenskar eller sommargäster. I Sverige väljer man själv var man vill bli begraven, säger Ann Lidgren och fortsätter:

– Många tycker att askgravlunden är en fin plats att gå till för de efterlevande och den kräver ingen skötsel. Man kan sätta en blomma eller ett ljus om man vill och sitta på bänken här en stund. Det blir inte heller så anonymt som i minneslunden, utan här får den avlidne en platta med sitt namn uppsatt.

Kyrkogårdsföreståndare Candela Kristiansson och kyrkoherde Ann Lidgren ser fram emot att arbetet med den nya askgravlunden på Båstads nya begreavningsplats blir helt klart. Foto: Carina Nilsson

Arbetet med den nya askgravlunden går nu in i sitt slutskede. Platsen blir rund, med en vit mur i halvcirkel och stensättningar med bland annat Ölandssten. Överst ska en ljussättning i koppar monteras upp.

– Jag tror att det blir en väldigt fin plats när det är helt färdigt, men redan i vecka 41 kommer vi att kunna hålla gravsättningar. Det är vi glada för eftersom vi har personer som har fått vänta ett helt år nu. Arbetet har tagit längre tid än beräknat bland annat för att firman som levererar Ölandssten har haft väntetider på grund av sjukskrivningar, säger Ann Lidgren.

Anläggningen av den nya askgravlunden kommer att kosta cirka 1,5 miljoner kronor.

Den gamla askgravlunden har varit en plats där många vill ha sin sista vila. Men nu är platserna i princip slut. Foto: Carina Nilsson

– Det bekostas av begravningsavgiften som alla svenskar betalar. Svenska kyrkan har riksdagens uppdrag i alla Sveriges kommune,r utom två, att sköta begravningsväsendet. Det är ett rent profant uppdrag och gäller alla oavsett tro. Men det är viktigt att omvårdnaden om de döda känns rätt och värdig, och de kraven tycker jag att den nya askgravlunden uppfyller väl, säger Ann Lidgren.

Askgravlunden kommer förhoppningsvis att vara helt klar till allhelgonahelgen.