Klik venligst
BÅSTAD 2024-06-21 KL. 15:00

Martins bollkalledröm när Nadal spelar

Av Per Brolléus

Syskonen Märta och Martin Ots har precis spänt upp tennisnätet hemma på Dalhemsvägen i Båstad. Den gula bollen dunkas över nätet på gatan och någonstans inne i ungdomarnas hjärna så är det centercourten de står på och på andra sidan är det inte syrran eller brorsan som står – utan en betydligt större stjärna. Helst av allt – spanjoren Rafael Nadal.

Martins bollkalledröm när Nadal spelar
11-årige Martin Ots har en dröm - att få vara bollkalle när Nadal spelar. Foto: Per Brolléus och Joel Marklund/Nyhetsbyrån

– Det är så häftigt att Nadal kommer, konstaterar syskonen och tar en paus i spelandet.

– Han var ju världsetta och har ju vunnit så mycket, säger 11-årige Martin.

– Det var ju här i Båstad hans karriär började, flikar 18-åriga Märta in med. Hoppas-hoppas att vi får biljetter till hans matcher.

Martin och Märta Ots hoppas få biljetter till Nadals matcher i Nordea Open. Foto: Per Brolléus

Syskonen, som kommer från Stockholm, bor sedan några år i Båstad och ”skyller” på mamma Marianne att det blev så. Och det var tennisen som lockade familjen till Sveriges tennismetropol.

– Jag spelar kanske fyra dagar i veckan, mest på Drivan, säger Martin samtidigt som Märta berättar att hon numera mest gör som mamma Marianne, det vill säga spelar för att det helt enkelt är kul.

Biljetter till Nordea Open har syskonen fått, men vilka matcher det blir vet de inte.

– Det lottas ju ut, så vi kan bara hålla tummarna, säger Märta.

– Jag vill helst se Nadal och såklart Sinner som är världsetta.

Att Nadals klartecken att komma till Nordea Open har ökat attraktionskraften för Båstadstennisen råder det ingen tvekan om. Och för Martin och Märta så har Nadals underskrift att spela i Båstad fått tennisglöden i syskonens ögon att öka rejält. Drömmen att få se en av tennisens absolut största stjärnor någonsin har dessutom fått en extra dimension eftersom Martin hoppas få uppleva tennisen på ett lite annorlunda sätt.

– Jag vill bli bollkalle, säger han med både stolthet och lite nervositet i rösten.

Om en vecka är det uttagning för killar och tjejer mellan 11 och 14 år som kan få drömjobbet att stå på centrecourten inför tusentals i publiken och miljoner framför teveapparaterna.

– Chansen är väl liten, men jag ska vara med på uttagningen och gå en kurs i hur det fungerar.

Konkurrensen om att få möjligheten att helt enkelt samarbeta med Sinner och Nadal är stenhård. Men hoppet är det sista som överger elvaåringen från Dalhemsgatan.

Om du skulle bli uttagen, är det det största som hänt i ditt liv?

– Ja, inget snack om den saken, säger Martin och fortsätter slå bollar med syrran Märta på andra sidan nätet.