BÅSTAD 2023-05-05 KL. 06:00

Nattvandrarna startar i Båstad

Av Carina Nilsson

Träffen för att bilda Nattvandrargrupper i Båstad föll väl ut. Den 12 maj startar den första gruppen i Båstad, med hjälp av riksorganisationen.

–Målet var att vi skulle komma i gång till sommaren och det känns som om vi ska klara det, säger Kent Larsson som är enhetschef för fritidsledarna.

Nattvandrarna startar i Båstad
Redan den 12 maj startar Nattvandrarna i Båstad. Kent Larsson, som tog initiativ till att starta grupperna, gläds åt att det kommer igång. Foto: Carina Nilsson

I slutet av april kallade Båstads kommun till ett informationsmöte. Syftet var att undersöka intresset för att bilda nattvandrargrupper i Båstad och Förslöv.

Bakgrunden var att Kent Larsson känt av en ökad oro på byn och såg ett behov av fler vuxna som rör sig där ungdomarna håller till.

– Det kom sjutton personer till mötet. Jag är imponerad över att så många slöt upp och det var inte bara föräldrar utan även andra som vill hjälpa till. Vi är nu uppe i tjugo personer sammanlagt, säger Kent Larsson.

Redan den 12 maj kommer de att ha sin första vandring.

– Vi kommer att ta hjälp från Nattvandrarnas riksorganisation som kommer att vara med vid de tre första tillfällena. Man behöver inte bilda en egen förening i Båstad utan det räcker att man bildar grupper till att börja med. Vi kommer att få jackor och annat material, som vi kan ha på Musteriet och som också blir gruppernas bas, säger Kent Larsson.

Kent kommer att fungera som en länk mellan nattvandrarna och kommunen.

– De som nattvandrar i grupperna ska kunna bygga relationer med ungdomarna. De ska inte vara en myndighet utan trygga vuxna på byn som kan stötta ungdomarna. Men samtidigt är det bra att vi ha en kontakt med kommunen, säger han.

De som går med i Nattvandrarna kommer också att få olika typer av utbildning.

– Vi har redan planerat en hjärt- och lungräddning. Någon av dem som ska vara med uttryckte att de inte visste något om droger, så det kommer vi troligtvis också att ha en utbildning i, säger Kent och fortsätter:

– Det handlar om att de som nattvandrar ska känna sig trygga i sin roll.

Än så länge är tre vandringar inplanerade. I första hand kommer det att vara fredagar och lördagar eller speciella tillfällen som skolavslutningar eller festivaler när de vet att det är många ungdomar ute.

– Förhoppningsvis blir vi så många att det inte blir så betungande för dem som är med. Man går minst två och helst tre personer tillsammans och delar upp det i olika pass, säger Kent.

I Förslöv blir det dock inga grupper just nu.

– Tyvärr hade vi inga intresserade från Förslöv, men vi börjar i Båstad nu så får vi se. Det känns väldigt positivt så här långt, säger Kent Larsson.