Klik venligst
Klik venligst
BÅSTAD 2021-04-27 KL. 08:00

Norrviken bjuder in till ny blommande utställning

Av Peter Jakobsson

Utställning Under påsken var det säsongsöppning på Norrvikens trädgårdar och utställningen ”Vårlängtan i Erikshus” invigdes. En utställning som bjuder på såväl ögonfröjd och inspiration som kunskap kring några av alla de hundratals blommor som förknippas med Jungfru Maria.

Norrviken bjuder in till ny blommande utställning

- Jag fick i uppdrag att skapa glädje för besökaren och mätta deras längtan efter våren. Mitt mål är alltid att bjuda på mervärde i utställningarna och läser därför allt jag kan komma över i ämnet, för att skapa inspiration för mig själv. Min ursprungliga plan var att arbeta med violer, men under resans gång utkristalliserades just Jungfru Marias betydelse i folktro och blomsterspråk. Det finns närmre 900 sorter som förknippas med just Jungfru Maria! Det kändes härligt att kunna blicka tillbaka och knyta samman med framtiden. Det är spännande med andlighet och hur vi har förhållit oss till tro, folktro och sägner genom tiderna, förklarar Eva Canebro, scenograf och utställningsproducent till Vårlängtan i Erikshus.
Vårlängtan i Erikshus välkomnar alla som känner längtan efter vår, spirande grönska och skira blommor. Har man dessutom lusten att lära sig något nytt, finns enklare information att ta del av.
Utställningen är utformad så att besökaren tar del av den utifrån. Genom att öppna upp dörrarna och skapa två identiska utställningar, kan man njuta av blomsterprakt utan trängsel i utomhusmiljö.
– Detta gjordes bland annat för att hålla det coronasäkert, säger Charlotte Jansson som är ansvarig för denna utställning.

Utställningen pågår till och med 23 maj och kommer löpande att uppdateras med nya blommor för att ständigt förmedla en spirande vår.
– Den kommer ändra skepnad med tiden och få andra färger, förklarar Charlotte.

Text & Foto: Peter Jakobsson

Några Mariasorter

Akleja - Jungfru Marias fingrar.
Backtimjan, gulmåra - Marias sänghalm.
Madonnalilja - Den vitaste av alla liljor som symboliserar renhet och oskuld.
Daggkåpa - Jungfru Marias kåpa, kappa, kjol, förkläde eller Mariakrage.
Liljekonvalj - Vår Frus tårar eller örhängen.
Gullviva - Jungfru Marias nycklar.
Viol, tusensköna - Påminner om hennes ödmjukhet och oskuld Tusenskönan finns ofta med på medeltida målningar i närheten av madonnan och det lilla barnet.
Smultron - En klassisk fruktbarhetssymbol.
Förgätmigej - Marias ögon.