Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BÅSTAD 2021-08-30 KL. 09:00

Nu har Hemmeslövs förskola öppnat

I området Tuvelyckan i Hemmeslöv byggdes en förskola som öppnade i början av 2019. Då var det stort behov av förskoleplatser men framtiden blev inte som tänkt för den privata aktören. Med för få barn i förskolan stängdes den på hösten 2020. Kommunen förvärvade fastigheten och öppnar nu kommunal förskola.

Nu har Hemmeslövs förskola öppnat
Pedagogerna Katarina Malmberg och Beatrice Andersson är med Stella och Mateo som genast började leka i sandlådan när kom till nya förskolan.

Förskolan i Hemmeslöv är i två plan med fem avdelningar som kan rymma nästan 100 barn. De barntalen blev det dock aldrig i närheten av under första åren. Trots att förskolan försökte locka barn från både Båstad, Hemmeslöv, Allarp och Skummeslöv så blev det inte mer är drygt 20-talet barn som gick där. Den privata aktören kunde inte få ekonomi i att ha så få barn i den stora förskolan. Därför valde de att stänga förskoleverksamheten sista oktober 2020.

Sedan kommunen fick vetskap om att förskolan skulle stängas har de utrett möjligheterna att förvärva fastigheten och öppna kommunal förskola i lokalerna. Området växer och därmed även behovet av förskoleplatser.
– Vi är väldigt glada över att nu kunna öppna i Hemmeslöv. Det har varit en process på över ett år. Både utbildningsnämnden och kommunstyrelsen behövde ta beslut för att få tillgång till fastigheten och kunna öppna förskolan, förklarar Inga-Britt Henriksson, skolchef i Båstads kommun.

Den 25 augusti kom de första barnen åter till förskolan. Två avdelningar öppnar nu och sen kan det bli fler.
– Vi kommer att göra en analys av förskoleläget nu i höst och sen kommer vi ha en god bild av hur snabbt vi kommer behöva fler platser. Från utbildningsnämnden och verksamhetens sida känner vi oss trygga med tillgången på platser vi har nu, säger Inga-Britt.

Det kommunen tog över var en fastighet byggd för att bedriva förskola i men i övrigt var det tomma lokaler.
– Vi fick nycklarna till förskolan första juni och då började arbetet med att beställa möbler och få i ordning lokalerna till att fungera för verksamheten. Just nu är det lånemöbler men vi kommer till stor del vara utomhus under ytterligare en tid. Vi räknar med att de riktiga möblerna kommer i mitten av september, berättar rektor Ann Heidenberg är som även är rektor för Östra Karups och Malens förskola.

Personalen som jobbar på förskolan kommer från Östra Karups förskola.
– De känner varandra och organisationen de jobbar inom vilket gör det enkelt att komma i gång. Sen har jag fått rekrytera lite ny personal till Östra Karup, förklarar Ann.

De första dagarna kommer det inte vara så många barn i förskolan men fler blir det fram i höst.
– Det är en god efterfrågan på platserna. Vi hade 24 som är placerade och nyss fick vi fyra till. Totalt har vi 36 platser i nuläget.

Det är som minst antal barn i förskoleverksamheten på hösten när en kull har lämnat för att gå till förskoleklass. Sen fylls det på löpande under året till kommande sommar.
– Vi har en ovanvåning där vi kan öppna fler avdelningar med minst 36 barn till om det behövs, säger Ann.


Hemmeslövs förskola.


Ett av barnen som nu går på förskolan är Stella 2 år som gick där även innan den stängde.
– Vi bor väldigt nära förskolan och tyckte det var jättesynd att förskolan stängde i höstas, säger Stellas mamma Karin Höjman.

Under tiden förskolan var stängd gick Stella på förskolan i Östra Karup.
– Det fungerade också bra men vi föredrar att hon går på förskolan som vi har runt hörnet från hemmet, säger Karin.

Förskolan gick förut under namnet Tuvelyckan förskola men kommunen har valt att byta namn till Hemmeslövs förskola. De gamla namnskyltarna är nedtagna och nya med nya namnet kommer snart upp.
– Det viktiga är att allt finns som barnen behöver, konstaterar Ann Heidenberg.

En annan förändring på förskolan från tidigare tid är att på gården är lekkullen borta.
– Kullen stod precis vid staketet så den var svår att nyttja, därför bedömdes att den inte fyllde sin funktion och var lite farlig, säger Ann.

Text & foto: Peter Jakobsson