BÅSTAD 2022-10-19 KL. 18:46

Palmer köper bokhandeln i Laholm

Av Johan W Jönsson

Från och med den första november är det Christoffer Palmer som står som ägare för Laholms bokhandel. Profilerna Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist har sålt verksamheten. ”Vi känner oss färdiga”, säger Diana förvånansvärt osentimentalt.

Palmer köper bokhandeln i Laholm
Stefan Ljungqvist och Diana Lavesson lämnar symboliskt över en bok till bokhandelns nya ägare Christoffer Palmer som tar över verksamheten den 1 november. Foto: Johan W Jönsson

Diana och Stefan har drivit bokhandeln i 14 år. Bokhandlarna har varit mycket profilerade och uppskattade. De har fått flera priser - bland annat LT:s ”Årets butik” år 2020.

En anledning till att det känns bra att lämna över bokhandeln är att det är just Christoffer Palmer som tar över. Det var Diana och Stefans önskan.

– Det känns jättebra! Jag kanske kommer bryta ihop längre fram men jag kommer inte ångra mig. Sådan är jag inte som person, säger Diana.

Hon och Stefan är helt överens i sitt beslut. I somras ringde Stefan upp Christoffer och frågade om han ville köpa Bokhandeln i Laholm.

– Jag trodde först att Stefan ringde i ett annat ärende. När han frågade om jag ville köpa kände jag ”hoppsan”. Det var en överraskning, säger Christoffer.

Han driver redan boklådor i Båstad och Höganäs och var positivt inställd direkt. Årligen har han haft kunder som undrat om han inte ska köpa Laholms bokhandel.

– Jag kände ganska snabbt att de här butikerna hör ihop. Speciellt Laholm och Båstad. Det finns en bindning - det är samma andas barn och de har hört ihop förr, säger Christoffer.

– Det var vår högsta önskan att Christoffer skulle ta över. Vi värnar om bokhandeln och vill att det ska bli bra. Det blir lite annorlunda men det kommer bli bra, säger Diana.

Den befintliga personalen Veronica Karlsson och Mårten Skoog kommer att vara kvar. Christoffer själv kommer att vara på plats en dag i veckan.

– Personalen är jätteviktig. Att Veronica och Mårten är kvar var ett villkor för att jag skulle ta över. Diana går inte att ersätta men jag kommer anställa en annan boktokig person.


Bokhandeln i Laholm är en av Sveriges vackraste. Det är Stefan Ljungqvist, Diana Lavesson och den nya ägaren Christoffer Palmer överens om. Foto: Johan W Jönsson


Den nya ägaren berättar att han kommer att driva vidare butiken i samma anda. Utbudet kommer vara i stort sett detsamma med vissa tillägg.

– Kunderna kommer inte märka någon större skillnad. Småförändringar här och där. Boken kommer fortsätta att vara i centrum. Det blir författarbesök och andra events.

Bokhandeln kommer fortsätta att vara den mötesplats den är idag?


– Absolut! Vi ska fortsätta att vara en viktig del av Laholms kulturella liv. Precis som vi är i Båstad och Höganäs och som vi har varit här. Jag vill att det ska vara liv och rörelse.

Diana och Stefan blir glada när de lyssnar på Christoffer. De visste att det skulle bli bra och blir mer och mer säkra.

– Det känns som en lättnad! Vi är måna om Laholm och vi vet att det här blir bra för Laholm och laholmarna. Vi är inte ett dugg bekymrade, säger Diana.

Stefan och Diana äger fastigheten och det kommer de att fortsätta göra. Christoffer köper verksamheten och hyr lokalen.

– Vi kommer ha kvar kontoret. Stefan har lite andra uppdrag med deklarationer och bokslut som han kommer fortsätta med, säger Diana.

Vad ska ni göra i övrigt?

– Vi har inga jätteplaner. Vi har lite tankar om framtiden men framförallt handlar det om att kunna disponera vår egen tid på ett annat sätt, säger Diana.

Hur har de här åren med bokhandeln varit?

– Roliga och intensiva. Vi har jobbat som vi gjort och så mycket för att vi har älskat vårt arbete. Nu känner vi oss färdiga med det här kapitlet.

Diana och Stefan bor i ett hus i Köpinge och där kommer de att bo kvar. Det finns inte på kartan att lämna Laholms kommun, säger de.

– Vi har lärt känna så mycket folk under de här åren. Skulle jag vilja hitta på något annat längre fram är jag inte orolig för att hitta något, avslutar Diana Lavesson.