BÅSTAD 2022-05-28 KL. 12:15

Paviljongen ska firas rejält

Av Joakim Ormsmarck

Den kostade tusen kronor att bygga när den 1906 uppfördes av Malens Havsbad. Nu mer än ett sekel senare har Brunnspaviljongen renoverats av Lions club Båstad och nästa helg väntar invigning.

Paviljongen ska firas rejält
Lions club Båstad har under förra året lagt ner ett stort arbete på att renovera den gamla Brunnspaviljongen

I runt ett sekel har Brunnspaviljongen stått på sin nuvarande plats, snett bakom bronsåldershögen på väg ner mot Malenbadet. Här har den överlevt rivningarna som härjat och som slutligen 1987 gjorde att det stora socitetshuset slutligen fick ge med sig.
– Men från början stod paviljongen inte här utan vid den stig som ledde folk från Stationsterrassen ner mot Malen, berättar Claes Lagerstedt. Här kunde man stanna till på väg från järnvägsstationen för ett glas vatten av hög kvalitet.

Vattnet kom från källor uppe på åsen och var en del av arbetet med att marknadsföra Malen som en kurort under de första åren av förra seklet. En ambition som inte riktigt fick fäste och när badorten Malen sedan tog över fyllde paviljongen ett bättre syfte som en del av uteserveringen vid Malens Havsbad.

Kenneth Larsson och Claes Lagerstedt är två av de eldsjälar från Lions club Båstad som under förra året tog sig an att renovera den gamla byggnaden som helt klart sett bättre dagar.
– Framförallt har vi skrapat och målat, berättar Kenneth. Kommunen har ställt upp med kostnaden för färgen som Kulturmejan hjälpt till att ta fram, det ska vara riktig linoljefärg och det ska göras på rätt sätt.

Till och med den pampiga pokalen på taket har fått sig en rejäl upprustning och nu räknat Claes och Kenneth att den ska klara sig fint i ytterligare ett sekel.
Men första ska Brunnspaviljongen återinvigas och det kommer den att göras kommande lördag då det blir kaffe, kaka, Malenvatten och musikunderhållning.
– Vi hoppas på en ordentlig invigning med såväl representanter från kommunen som glada Malen- och Båstadbor som vill fira ett av de minnen som finns kvar från början av förra seklet, avslutar Claes.

Joakim S Ormsmarck