BÅSTAD 2023-09-29 KL. 16:03

Person anhållen efter Dodge Ram-stöld

Av Rickard Gustafsson

Med hjälp av en inbyggd gps-sändare i bilen lyckades polisen i Höganäs att lokalisera en Dodge Ram som stals i Båstad. Vid polisens tillslag hittades fler misstänkt stulna bilar och en person har anhållits misstänkt för grovt häleri.

Person anhållen efter Dodge Ram-stöld
Uppgifter till BjäreNU och Laholms Tidning gör gällande att polisen vid insatsen i Höganäs inte bara fann den Dodge Ram som stals i Båstad utan att man också hittade fler misstänkt stulna fordon av samma bilmärke. Foto: Adobe Stock

På torsdagsmorgonen, 28 september, upptäckte en bilägare i Båstad att dennes Dodge Ram, värderad till nästan 1,2 miljoner kronor, var försvunnen. Bilägaren anmälde omgående stölden till polisen.

Sara Merbom, kommunpolis i Båstad, berättar att bilen stals någon gång 26-28 september och förklarar att den stulna bilen var utrustad med en så kallad ”airtag”, ett slags gps-sändare.

Det gjorde att polisen kunde spåra gps-signalen till en adress i Höganäs.

Polisen hittade bilen, och inte nog med det har tidningen uppgifter om att fler misstänkt stulna bilar, av samma exklusiva märke, hittades på samma plats. Bilarna ska ha beslagtagits och en person greps i samband med insatsen, misstänkt för grov stöld.

Polisen har inlett en förundersökning och ärendet med de misstänkt stulna bilarna leds av åklagare Carolina Diaz vid åklagarkammaren i Helsingborg.

Diaz ger inga som helst kommentarer kring tidningens uppgifter om att polisen ska ha funnit fler exklusiva och misstänkt stulna bilar på den aktuella adressen i Höganäs.

– Det jag kan säga är att det gjorts fynd av en stulen bil, men mycket mer än så kan jag inte säga eftersom det är en pågående förundersökning, säger Carolina Diaz.

Åklagaren berättar att en person är frihetsberövad och sitter anhållen misstänkt för grovt häleri. Brottsrubriceringen har således ändrats, men Diaz vill inte uppge vare sig kön, ålder eller hemvist på den anhållne.

– Du får inga svar i dag, du hör av dig lite för tidigt. Kanske har jag fler svar att ge i nästa vecka, säger Carolina Diaz.

Bilar av märket Dodge Ram har vid flertal tillfällen senaste månaderna stulits på flera platser i Sverige, däribland i Halland och nordvästra Skåne. Bland annat stals en den 7 augusti i Mellbystrand.

Polisen i både Båstad och Laholm gick för en dryg månad sedan ut med direkta varningar till Dodge Ram-ägare, via media och grannsamverkansgrupper, att ha uppsikt över sina fordon. Hur tjuvarna har gått till väga för att stjäla fordonen vet polisen inte exakt men misstänker att fjärrnycklar på något sätt avkodats.

Polisen har även uttryckt misstankar om att det kan vara specialiserade tjuvar eller organiserad brottslighet som ligger bakom stölderna och kanske kan polisens gripande i Höganäs leda till att fler fordonsstölder kan klaras upp.

Läs mer: Tjuvar togs på bar gärning efter biljakt

Läs mer: Låst pickup stals i Mellbystrand