Klik venligst
BÅSTAD 2022-11-22 KL. 06:00

Raggsockor ger värme och gemenskap

Av Carina Nilsson

För medlemmarna i Christels raggsockeklubb i Båstad kom inte nyheten om att hemstickat är årets julklapp som en överraskning.
– Vi i klubben vet ju att hemstickat är en jättebra julklapp, jag tror alla här har gett bort ett antal mjuka paket. Just i år när vi ska spara på elen så passar hemstickat bättre än någonsin, säger klubbens grundare Christel Eriksson.

Raggsockor ger värme och gemenskap
Christel Eriksson och Ella Olofsson har varit med sedan starten. Kappan i binge har Christel stickat. Foto: Carina Nilsson

Christels raggsockeklubb startade 2016 och kom till efter att Christel själv började sticka, många år efter att hon lärde sig i skolan.
– Jag kommer från södra Halland där sticktraditionen är väldigt stark och går långt tillbaka med det halländska binget. Min moster, Astrid Hansson, stickade bland annat en tröja i binge till kungen. Någonstans vaknade intresset och för elva år sedan lärde min mamma mig att sticka raggsockor, säger Christel.

Christel blev snabbt biten och snart hade hon stickat åtskilliga raggsockor och även lärt sig binge. Hon har bland annat stickat en hel kappa i binge.
– När alla mina vänner och släktingar hade fått mjuka paket i julklapp så bestämde jag mig för att ta nästa steg. Jag kanske kunde lära andra människor att sticka? säger Christel.

Christel gjorde ett inlägg på Facebook där hon bjöd in till ett eget privat stickkafé i sitt hem, och erbjöd hjälp om någon ville lära sig sticka.
Christels väninna Ella Olofsson, som är 97 år, ville genast vara med.
– Jag har alltid haft handarbete som hobby. Jag har både stickat och broderat, särskilt skånskt yllebroderi. Det är en stor glädje att jag fortfarande kan sticka så mycket och det är väldigt roligt att Christel startade det här, säger hon.


Christel ordnar träffarna i sitt hem i Båstad, och de brukar vara runt tio personer varje gång. Foto: Carina Nilsson


Numera har de träffar varje torsdag och det är gratis för alla som vill komma.
– Det är alltid samma tid, på torsdagskvällar, i två timmar. Vi fikar inte, det är ingen som ska behöva fixa något, utan det enda vi gör är stickar tillsammans och pratar. Vi hjälps åt med att lära ut stickandet och den som blivit mer van kanske vill lära sig nya tekniker, säger Christel.

Hittills har de aldrig blivit så många på torsdagsträffarna att hon har behövt neka någon för att det är fullt.
– Däremot tänkte jag på det när jag köpte en ny soffa, den skulle ha plats till många så att vi kunde sitta här och sticka, säger Christel.
Christels raggsockeklubb har i skrivande stund nästan 400 medlemmar på Facebook.
– Har man en gång blivit medlem så är man alltid medlem. Det har gjort att vi idag har medlemmar från Ystad i söder till Kiruna i norr. En del kanske har varit på träffarna hemma hos mig någon gång, en del kan ha flyttat och en del är medlemmar för att de är intresserade. Det går att ge mycket hjälp även digitalt, säger Christel.


Tina Jarl är Christels "hjälpsticka" vilket betyder att hon också lär ut hur man stickar i klubben. Foto: Carina Nilsson


Att det blev just raggsockor har en enkel förklaring.
– Det är enkelt att sticka raggsockor och det är ett bra plagg att börja med. Vi har tagit fram en fusklapp på hur man gör, säger Christel.

Förutom Christel kan deltagarna också få hjälp av Tina Jarl som är gruppens ”hjälpsticka”.
– Är man nybörjare så sitter vi bredvid tills man kan. Alla kan lära sig sticka, det är inte svårt, säger hon.
– Dessutom gör det inte så mycket om det blir lite små fel på en raggsocka, det syns inte när man har dem på fötterna, säger Christel.

Raggsockeklubben har också gjort ett par insamlingar med stickade plagg.
– Vi har bland annat lämnat till Stadsmissionen i Malmö som hjälper hemlösa och i våras skickade vi en hjälpsändning till Ukraina, säger Christel.

Men att sticka raggsockor ger inte bara värme för fötterna. Stickning är också väldigt bra avkoppling tycker medlemmarna i raggsockeklubben.
– När jag stickar glömmer jag allt annat och ägnar mig bara åt att skapa, säger Ella Olofsson.
– Jag är övertygad om att det också har hälsoeffekter och att blodtrycket sjunker när man sätter sig i soffan, säger Christel.