Klik venligst
BÅSTAD 2022-03-30 KL. 06:00

Robotgräsklippare stals ur trädgård

Av Peter Jakobsson

Robotgräsklippare stals ur trädgård
Robotgräsklippare är en vanlig syn i privata trädgårdar. Foto: Peter Jakobsson.

En robotgräsklippare och dess laddstation stals från en fastighet på Åhusvägen. Exakt när detta skedde vet inte fastighetsägaren som inte är dagligen i huset men troligen skedde det under mars månads första del.

Robotgräsklippare är en vanlig syn i villaträdgårdar och de kan kosta en hel del. Att ta in dem ute under tiden på året de inte används kan vara klokt då tillfället gör tjuven.
– Det stjäls robotgräsklippare då och då men inte så värst ofta. De står ute och skyltar med sitt värde. Inget som det anmäls i mängder men det är inte riktigt säsong än, säger Sara Merbom, kommunpolis i Båstad.


Så kan man skydda sin robotgräsklippare från att hamna i fel händer.

PIN-kod
Robotgräsklippare brukar ha en PIN-kod som sätts när den installeras och som används för att låsa den. Denna kod är oftast kopplad till laddstationen vilket medför att robotklipparen inte kan användas utan dess unika laddstation.

Larm
Larm kan tjuta i det fall som robotgräsklipparen lyfts upp i luften. Det kan även förekomma att modellen låser sig om den lyfts i mer än 30 sekunder. För att den ska kunna användas igen behöver man slå in PIN-koden.

Placering
Laddstationen till robotgräsklipparen bör placeras undangömt då det är där den befinner sig oftast.

GPS
På nyare modeller finns en GPS-sändare vilket gör att man kan se exakt var robotgräsklipparen befinner sig via mobilen eller datorn. På vissa modeller ingår denna funktion i priset medan det på andra modeller kan köpas som tillval.

Om robotgräsklipparen blir stulen
Om robotgräsklipparen stjäls kan man ofta få ersättning från sin hemförsäkring eftersom det räknas som ”stöld av egendom”. Däremot tillkommer en självrisk och ersättningen kan beräknas utifrån en värdeminskning på roboten.