Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BÅSTAD 2021-08-28 KL. 15:07

Sexåringar bjuds på musikal

Totalt bjuds 850 barn från fem kommuner in till att se pjäsen om Svingelskogen
Med bidrag från Stiftelsen Gripen och Kulturrådet kommer barnen i förskoleklass bjudas på barnmusikal med kända ansikten. Det är en av Monica Forsbergs musiksagor med äventyr i Svingelskogen som ska roa barnen.

Sexåringar bjuds på musikal

Redan på 1980-talet skapade Monica Forsberg karaktärerna i Svingelskogen. Detta har mynnat ut i ett antal olika berättelser i musikalform som spelats på scener runt om i landet.
– Det var i Värmland, där jag kommer från, som Svingelskogen skapades. Då hade jag jobbat en del med Disney och filmdubbning. Jag tyckte att tempot i filmerna var så högt och ville ta ner tempot i en berättelse som blev Svingelskogen. Det blev en succé och vi turnerade med detta i folkparkerna i 13 år med publiksiffror liknande Rocktåget hade, berättar Monica Forsberg.

När musikalen först skrevs hade Monica inte träffat Hasse Andersson än.
– Vi träffades i Norrland på en fältartist-utbildning och blev sedan ett par. Hasse ville gärna vara med i Svingelskogen så jag skrev till en roll, isbjörnen Isak, som Hasse fick.

Runt 2013 till 2016 reste ensemblen runt och spelade för sexåringar.
– Det var väldigt givande och något som vi ville göra igen. Att göra det här på Norrviken där Hasse har sin trädgård tyckte vi passade bra, förklarar Monica.

Monica samlade Ingrid Lövkrona från Norrviken och skolchef Inga-Britt Henriksson för att berätta sin idé om att spela för sexåringarna. Alla nappade och sen var det dags att finansiera projektet.
– Jag kontaktade Kulturrådet och Stiftelsen Gripen och till vår glädje de ställde upp. Nu kan vi göra pjäsen fullt ut med alla skådespelare, musiker, scen och teknik.

Nu kommer alla förskoleklassbarn från Båstad, Höganäs, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga bussas till Norrviken för att se föreställningen, totalt runt 850 barn.
– Det är kul att detta görs genom skolan så alla får chansen att se, även de som har föräldrar som kanske inte tar med barnen till kultur, säger Hasse Andersson.

Pjäsen heter ”Ett hemligt uppdrag i Svingel-skogen” och är humoristisk men det finns lite allvarsamma undertoner.
– Det finns lite om utanförskap när det kommer ett nytt djur till Svingelskogen som de andra till en början är lite skeptiska till men det slutar med att alla blir kompisar, förklarar Hasse Andersson.

Musiken i pjäsen spelas live av tre musiker från Kvinnaböske band.
– Det är kul att kunna göra pjäsen med en riktig orkester med riktiga instrument. Totalt blir vi nio personer på scen, säger Hasse.
Under vecka 35 kommer pjäsen spelas och det är bara barnen som får se, inga övriga kommer kunna lösa biljetter.
– Tidigare har vi kombinerat med före-ställningar för allmänheten men denna gång ville vi göra det exklusivt för barnen i förskoleklass. Har också med att göra att det är så sent på säsongen, säger Hasse.

Text & foto: Peter Jakobsson