Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BÅSTAD 2021-05-16 KL. 09:00

Snart öppnar Malenbadet för årets badsäsong

Av Peter Jakobsson

Malenbadet i Båstad är en av de mest besökta anläggningarna i Båstad med nästan 40 000 besök på en säsong. Nu pågår förberedelserna inför öppningen och rätt väder önskas så poolerna kan fyllas.
Det är mycket att göra på Malenbadet innan de kan slå upp portarna och välkomna gäster till anläggningen.

Snart öppnar Malenbadet för årets badsäsong

– Tanken är att vi ska öppna 24 maj men det är väldigt väderberoende. Stora bassängen är nymålad men vi hittade några sprickor i betongen som vi måste laga. När de är färdiga med att laga sprickorna måste vi invänta rätt väder eftersom vi fyller med saltvatten från havet, förklarar Dennis Olofsson som är driftansvarig på Malenbadet.

Eftersom anläggningen inte är vinterbonad är det mycket jobb både vid vinterstängning och vid uppstart på våren.
– Vi håller väl på i minst två månader innan öppning. Alla rör har ju varit tömda och allt ska gås genom. Det är mer än man kanske tror, säger Dennis.

De senaste åren så har det vid flera tillfällen klagats på skicket på anläggningen.
– Badet är gammalt och slitet. Vi får lappa och laga inför varje säsong. Det skulle behöva renoveras lite mer grundligt men vi får inte pengar till det, säger Dennis.

Att fylla poolerna med havsvatten är inte en helt enkel process.
– Det måste vara lugnt vatten, frånlandsvind men också mycket vatten i bukten. Det är inte så många tillfällen på våren som allt det sammanfaller. Det är ju jättegrunt nedanför badet. Trots att vi har ett rör som går 100 meter ut så kan det ju ibland bara vara knähögt med vatten.

Det tar 40 – 48 timmar att fylla den stora poolen.
– Jag har alltid koll på vädret för när förutsättningarna är rätt måste vi passa på. Skulle det vara på en fredagskväll så kör vi igång då och jobbar sedan dygnet runt. Vissa år är det inga problem och andra år kan det vara besvärligt att hitta rätt tidpunkter.

Under förra säsongen gjordes lite anpassningar för att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det var mest i omklädningsrummen och lite av det kommer vara kvar när badet öppnar.
– Det är gemene man som besöker anläggningen som måste ta ansvar med att komma bara när de är friska och hålla avstånd. Vi följer pandemins utveckling och gör anpassningar efter gällande restriktioner.
Några nyheter blir det på Malenbadet detta år.
– Vi kommer att ha längre öppettider två dagar i veckan och det blir vattengympa och supyoga, berättar Dennis.

Badet kommer ha öppet för motionssim på morgonen måndag – torsdag från den 24 maj till 10 juni. På helgerna fredag – söndag från den 28 maj till 6 juni är det vanliga öppettider som gäller.

Från 11 juni till 17 augusti gäller vanliga öppettider 09.00 – 18.00. Motionssim på vardagar från klockan 07.30 och på helger från 08.30.
En nyhet är att från den 14 juni till 12 augusti kommer Malenbadet att ha kvällsöppet 18.00 till 20.00 tisdagar och torsdagar för vuxna över 18 år. Kassan stänger då 19.30 och man kan bada till 20.00. Klockan 20.30 ska alla vara ute från anläggningen.

Tisdagar och torsdagar från den 15 juni till den 12 augusti blir det Supyoga på morgonen och vattengympa på kvällen.

En till nyhet på Malenbadet är att de med denna säsong slutar hantera kontanter.
– Nu är det är bara kort och Swish som gäller framöver, avslutar Dennis.

Text: Peter Jakobsson
Foto: Båstads kommun