Av Peter Jakobsson
Biblioteket i Båstad har nu en satsning på naturen tillsammans med Naturskyddsföreningen. Det är föreläsningar, barnteater, pyssel och informationsträffar för både vuxna och barn. Närmast är det John-Erik Linde som håller föredrag.
Naturtemat på biblioteket pågår nu, det innebär föreläsningar, teater, info och annat. På ett bord har biblioteket samlat böcker inom natur för både barn och vuxna.
– Det var biblioteket som ville att vi skulle göra något tillsammans. Det var från början inplanerat 2 föreläsningar men när jag fick kontakt med John Linde och han var villig att komma hit så var vi snabba att tacka ja, säger Stina Knutsson från NSF.
Fram till och med påsk är det flera aktiviteter på temat ”naturen omkring oss".
– Vi tycker det är bra när civilsamhället och föreningar jobbar tillsammans med oss på biblioteket, vi vill plocka upp det som är viktigt i samhället just nu och det finns väl inget som är mer intressant än vår miljö och bevarandet av den, säger Malin Lindau Eld som jobbar på biblioteket i Båstad.
Malin Lindau Eld och Stina Knutsson vid bokbordet fullt av böcker om natur. Foto: Peter Jakobsson
Närmast i tiden ligger den nyinsatta föreläsning den 17 mars med John-Erik Linde som ska prata om sitt och hustruns hästdrivna och ekologiska småbruk där många saker görs som det gjordes förr.
– Föreläsningen kretsar kring arbetet på gården. Vi har över 200 foton som illustrerar föredraget. Det blir tillbakablickar som bottnar i den gamla småbrukarkulturen. Vi blickar även framtå, tar upp vad som händer om krisen kommer, det gröna skiftet. Det blir mycket prat om miljö och vi lyfter fram småbruket som en motvikt till det storskaliga, mycket känsliga, som finns i dag, berättar John-Erik Linde.
Han har gjort föreläsningen sju gånger tidigare och det har dragit fulla hus nästan varje gång.
– Det lockar många äldre men även bland yngre personer finns en kraft och ett intresse för det vi sysslar med på gården. Besökarna har tidigare varit mellan 12 och 90 år gamla, säger John-Erik.
John-Erik Linde på gården där det frodas dahlior av en mängd olika sorter. Foto: Carina Nilsson/Arkiv
Föredraget delas upp i två akter med en paus med kaffe i mitten.
– I pausen och efteråt har vi frågestund. Jag kommer vara tillgänglig efter föredraget så länge det finns någon som vill prata med mig, säger John-Erik.
Grunden i föredraget är de 200 fotona som följer John-Eriks arbete under alla årstider. Han kommer även ta upp saker som ställer till det för dagen jordbrukare, bland annat vildsvin.
– Jag gör detta för att ge inspiration, inte kasta sten på det som är i dag. Vi lyfter det vi gör i en positiv anda för att ge inspiration. Sen kommer de äldre att känna igen det gamla vi sysslar med, avslutar John-Erik.
Det är bra om man bokar sin plats till föreläsningen vilket kan göras via Naturskyddsföreningen Bjäres, Studiefrämjandets eller bibliotekets hemsidor eller med telefon till biblioteket. Kostnad för föreläsning och kaffe är 70 kronor. Ej föranmälda kan komma till föreläsningen i mån av plats.
– Vi har många platser i aulan så det borde finnas plats till alla, säger Gisela Mattson på Båstads Bibliotek.
Natursatsningen på biblioteket fortsätter sedan med en till föreläsning måndagen 7 april med Johan Eklöf, doktor i zoologi och författare till boken Mörkermanifestet.
– Han tar upp problemen med kvälls- och nattbelysning sk. ljusföroreningar, som kan störa vissa insekter och andra djur, säger Gisela.
Den 12 april blir det barnteatern Insektsorkestern.
– Det är en jätteduktig teatergrupp som är baserad i Lund. Det kommer bli roligt och det är helt gratis, säger Gisela.
Det blir även Insektspyssel den 15 april där man får lära sig att göra ett eget insektshotell.
– Det lockar alltid mycket folk när vi har pyssel, säger Gisela.
Den 16 april handlar det om ormar.
– Det är både för barn och vuxna, alla som är intresserade av ormar kan komma, säger Gisela.
Hela programmet med mer info finns på biblioteket och på deras webbplats.