Klik venligst
BÅSTAD 2024-05-06 KL. 05:58

Spring och rösta – nytt lopp ska värna demokratin

Av Carina Nilsson

Fem partier i Båstad tar till ett nytt grepp för att få fler att rösta i EU-valet. Den 1 juni ordnar de ett nytt motionslopp där de vill få folk att springa rakt in i vallokalen efter loppet.
– Vi lämnar så mycket makt till EU, då behöver vi också välja våra EU-politiker med omsorg, säger Emma Jönsson (C) och Karolin Högberg (S).

Spring och rösta – nytt lopp ska värna demokratin
Emma Jönsson (C) och Karolin Högberg (S) startar loppet Run For Democracy tillsammans med tre partier till för att få fler och rösta i EU-valet. På köpet får man se det bästa av Båstad. Foto: Carina Nilsson

Idén om ett motionslopp för att få fler att rösta i EU-valet väcktes när Emma Jönsson (C) och Karolin Högberg (S) träffades vid motionsloppet Haradalsloppet i Ängelholm. Båda är också ledamöter i barn- och ungdomsnämnden i Båstad och har ett starkt engagemang för demokrati.

– Loppet i Ängelholm var ett väldigt lyckat arrangemang och någonstans såddes ett frö att vi kanske kunde göra något likadant i Båstad, säger Emma Jönsson.

– Det är populärt med motionslopp och vi politiker behöver möta väljarna och ta till nya grepp för att få folk att engagera sig, säger Karolin.

Tillsammans bestämde de sig för att göra slag i saken och bjöd in alla partier i Båstad att medverka.

– Vi fick med oss miljöpartiet, kristdemokraterna och liberalerna så vi är fem partier som arrangerar och är funktionärer längs banan. Vi gör inte det här för att värva röster till våra egna partier utan vi vill bara få fler att rösta. Valdeltagandet i EU-valet är mycket lägre än i riksdagsvalet, samtidigt lämnar vi mycket makt åt EU, säger Karolin Högberg.

– Det är lätt att ta demokratin för given men kvinnor har bara haft rösträtt i drygt 100 år och det finns flera exempel i omvärlden på att demokratin är bräcklig. Det är verkligen viktigt att engagera sig och rösta, säger Emma Jönsson.

Loppet följer den gröna skyltningen för Båstad runt. Foto: Carina Nilsson

Motionsloppet har fått namnet Run For Democracy och kommer att följa en nygammal slinga i Båstad.

– Förr fanns det en runda som hette äppelrundan. Den har nu fått ny skyltning och heter Båstad runt. Den är nio kilometer lång och sträcker sig genom hela Båstad och förbi några av de finaste platserna i byn. Man kan springa hela rundan på nio kilometer eller vika av efter halva rundan, säger Emma Jönsson.

Loppet går av stapeln den 1 juni och de som vill delta kan både anmäla sig i förväg eller komma spontant. Det kostar 50 kronor och allt överskott kommer att gå till hjälparbete i Ukraina.

Start och mål sker vid Lyckan-torget, där man också kan få ta del av partiernas EU-politik.

– Efter målgången ska vi försöka få alla att springa vidare till kommunhuset och vallokalen där, säger Karolin som tillsammans med Emma hoppas att loppet kan höja röstsiffrorna i Båstad.

Fotnot: Detaljerad information finns via kommunens evenemangskalender