Klik venligst
BÅSTAD 2023-12-22 KL. 11:12

Tandläkarpar från Laholm satsar i Båstad

Av Carina Nilsson

Vid årsskiftet öppnar en helt ny och toppmodern tandläkarpraktik i Båstad. Det är Malin och Martin Swanberg som satsar i grannkommunen efter att ha drivit Östertullskliniken i Laholm sedan 2004.

Tandläkarpar från Laholm satsar i Båstad
Lokalen har tidigare varit tandläkarpraktik men helrenoveras invändigt och förses med ny teknik. I taket finns en stor bildskärm vilket är en god hjälp för många tandvårdsrädda patienter berättar Malin Swanberg. Foto: Carina Nilsson

Renoveringen av lokalen, som de hyr av Backahill, är i full gång och det är många små saker som ska fixas innan öppningen som är planerad till årsskiftet.

Skälen till att tandläkarparet valde att satsa på en klinik i grannkommunen är flera berättar Malin Swanberg.

– Vi startade i Laholm för nästan 20 år sedan och idag har vi 4500 patienter listade hos oss där. Det var flera personer som frågade om vi inte kunde starta i Båstad också så där någonstans väcktes tanken.

En annan orsak till att paret kunde satsa är att de har anställt en tandläkare på mottagningen i Laholm.

Allt håller på att packas upp bland annat en maskin som ska kunna tillverka tandkronor. Foto: Carina Nilsson

– Det fungerar väldigt bra med henne vilket har gjort att Martin och jag har fått avlastning. Då började vi fundera på vad vi skulle göra med tiden vi fick över. Barnen är större och vi skulle kunna unna oss mer ledigt, men att bara sitta i solen och dricka vin det var det ingen av oss som ville. I stället valde vi att satsa på en klinik till, säger Malin Swanberg.

Paret bor vid kusten mitt emellan Båstad och Laholm och kommer att jobba på båda orterna.

– Vi kommer också att behöva förstärka med mer personal i Båstad. Vi har verkligen satsat på att få en toppmodern klinik vilket vi tror kommer att göra det enklare att rekrytera, säger Malin Swanberg.

På kliniken ska de bland annat kunna göra 3D-röntgen och tillverka egna kronor med hjälp av toppmodern teknik.

– Det kommer att spara mycket tid, framför allt för patienterna, som kan komma för undersökning på morgonen och gå hem med en ny krona på eftermiddagen, säger Malin som också har gått en utbildning i London under ett och ett halvt års tid där hon har studerat AI inom tandvården.

Malin Swanberg och hennes man Martin Swanberg har drivit en tandläkarpraktik i Laholm sedan 2004. Nu satsar de på en till praktik i Båstad centrum. Foto: Carina Nilsson

Malin har även läst psykologi och jobbat med tandvårdsrädda patienter. I ett av undersökningsrummen finns en stor bildskärm i taket där man kan se film eller vackra naturbilder, vilket underlättar behandlingen av rädda patienter.

– Vi brinner för tandläkaryrket och hur vi kan förbättra för patienterna. Tandvård handlar inte bara om tänder utan också om välbefinnande och hälsa i stort. Jag hade en äldre dam som inte hade vågat le på flera år eftersom hon skämdes för sina tänder. När vi hade åtgärdat det var hon så tacksam. Det känns väldigt bra att kunna hjälpa människor på det sättet, säger Malin Swanberg.