BÅSTAD 2023-03-09 KL. 07:30

Tio år sedan Entré Båstad öppnade

Av Joakim S Ormsmarck

Tio år har passerat sedan invigningen av Entré Båstad den 13 mars 2013. Köerna ringlade långa när dörrarna till Willys, och det som skulle bli en lokal saluhall, gled åt sidan och nyfikna bjärebor kunde äntligen skåda nybygget från insidan.

Tio år sedan Entré Båstad öppnade
Lotta, Johan och Lina har varit med i 10 år vid Entré Båstad. Foto: Joakim Ormsmarck

Ett decennium senare är det tre av de första hyresgästerna som fortfarande är kvar. Förutom Willys är det Bjärehalvöns Chark och Delikatess och Sportshopen från den ursprungliga laguppställningen och över en kopp kaffe fick vi en pratstund kring åren som gått. Det som är tydligt direkt är att allt inte blev som det var tänkt men att det blev bra ändå till sist.

Visionen var så mycket större från början än vad det egentligen blev sedan, inleder Johan Olmarker som driver Sportshopen tillsammans med systern Lotta och hennes familj. Det som såldes in när vi skrev under hyresavtalet var något helt annat än det som sedan blev, vi var ensamma ganska länge innan de andra lokalerna började fyllas på.

Marie och Lina Heberlein, som driver Bjärehalvöns Chark och Delikatess, är inne på samma linje. Lina berättar:
– Tanken var att det skulle bli en saluhall här där vi ligger med chark, fiskbutik, bageri och café men det blev aldrig så. Något bageri byggdes aldrig och det som skulle vara café blev ganska snart pizzeria. Fisken hade några röriga år innan det blev ordning när Johannes tog över och skapade en riktigt bra fiskbutik, berättar hon.

Men det blev bra till sist ändå?
– Absolut blev det bra men det var tidsplanen som inte höll, menar Johan. Allt tog så mycket längre tid än vad fastighetsägaren hade sålt in till oss och med tomma lokaler är det svårt att få till helheten som krävs för en sådan här satsning. Det var några tuffa år men de senaste åren känner jag att vi hittat vår grej fullt ut.

Har du ångrat att du flyttade hit butiken?
– Nej det har jag inte gjort men jag ångrar att vi tog den stora lokalen från start. Den var för stor för oss och tanken från start var att det skulle in ett Apotek här. Sedan blev det inte så då och vi tog hela lokalen, det blev en tuff start och en dyr lärdom för oss.

Men hur känns det idag?
– Det känns jättebra idag. Nu är Entré Båstad där vi trodde vi skulle vara redan första året och det känns väldigt bra. Såklart har det varit väldigt tufft för många av oss som drivit våra butiker här ute under de här åren men de sista åren har allt fallit på plats, idag är detta helt perfekt för oss, säger Marie Heberlein.

Exakt vad som idag räknas som Entré Båstad är inte helt klart enligt hyresgästerna men oftast räknar de själva från Kids House till Elon. Totalt fjorton företag med senaste tillskottet som är frisören Julie Lampe som öppnat upp granne till Markiscentrum.
– Nu kan du besiktiga bilen, shoppa, äta och till och med klippa dig här, konstaterar Lotta.

Jubileumsveckan kommer att firas med erbjudande, tävlingar och event i alla butiker med extra mycket firande på lördagen den 18 mars.