Båstad Outdoor är en helg som förhoppningsvis ska locka människor från hela landet som älskar att vara utomhus men som ändå vill ha det lite lyxigt och tryggt. Eventet bjuder på äventyr, rekreation, inspiration, kunskap och medvetenhet med utgångspunkt från Hotell Riviera Strand i Båstad.

I tre dagar över Kristi himmelsfärd, 13–15 maj, kommer det erbjudas mountainbike, rapellering, Stand Up Paddling, trailrunning, swim-run, open water swim, utomhusmatlagning, surfing, vandring, funktionell träning utomhus. Även yoga är en av aktiviteterna deltagarna kommer att kunna prova på.

Det är Kitt Cronholm Iversen som även driver andra evenemang på Bjäre såsom Båstad Hiking Festival och cykelloppet Bjäre Runt som driver detta nya evenemang.
– Det var jag tillsammans med Båstad Turism & Näringsliv som ville göra detta. Jag har länge jobbat med olika evenemang för att få folk i rörelse och ut i naturen, olika lopp och träningsevenemang. Det ligger mig varmt om hjärtat, säger Kitt.


Kitt Cronholm Iversen.

Blandade sporter och upplevelser under dagarna tre ska locka.
– Jag vill ta möjligheten att visa upp det som är unikt för oss på Bjäre och i Skåne. Det finns liknande outdoor-helger norrut där det är mer fokus på fjället med vandringar och aktiviteter. Vi har dock något annat med havet, naturen samt alla lokala producenter.

På dagarna är man ute i naturen och upplever valda aktiviteter för att sedan sammanstråla i Basecamp på kvällen där det finns möjlighet att njuta av musik, föreläsningar, en liten gårdsbutik, utställare, lekar och gemenskap.
– Människan som gillar att röra på sig och som är nyfiken kommer gilla bredden av aktiviteter som finns att välja på. Man kan göra sånt man gjort innan och man kan få möjligheten att prova på nya saker, förklarar Kitt.

En av föreläsarna är Markus Torgeby som föreläser om den kraft som finns att hämta i ensamheten och naturen.
– Jag är otroligt glad över att vi lyckats boka Markus Torgeby, mannen som bodde ensam i en kåta i skogen i ett gäng år och som skrivit böckerna “Löparens Hjärta” och “Sova Ute”. Han föreläser om vägen in till hjärtat. Om vägen in till det som är viktigt på riktigt, om mening och det som är kärnan i att vara människa. Mer än någonsin tror jag att vi människor behöver lära oss att bara vara och att våga vara i oss själva utan prestation. Den här tiden som vi lever i visar verkligen det behovet, förklarar Kitt.


Markus Torgeby kommer att föreläsa.

Anmälan är redan öppen och åtta veckor innan det går av stapeln kommer det komma scheman där man kan pussla ihop vilka aktiviteter man vill delta på.
– Man kanske vill ta det lite lugnare på förmiddagen och köra ett swim-run på eftermiddagen, det kommer finnas stor variation för att få till dagarna som alla önskar.

Vilken nivå ska man vara på för att delta?
– Det kommer finnas olika grupper i olika nivåer beroende på vilka som anmäler sig. Men ska man vara med och cykla mountainbike kommer man kunna hitta sin nivå av utmaning. Lika med paddling och SUP. Man sätter sin egen nivå.

Evenemanget håller till på Hotel Riviera Strand som är ett barnvänligt familjehotell. Aktiviteterna inom Båstad Outdoor är rekommenderade från 12 år och för yngre barn kommer det finnas speciella aktiviteter runt och på hotellet.
– Det kan bli orientering och andra aktiviteter som vi tittar på just nu. Sen kommer Gårdskampen med roliga utmaningar till Basecamp vid hotellet.

Intresset har redan visat sig för det nya evenemanget.
– Det har redan kommit in bokningar vilket är kul. Vi tror att denna typ av resande ligger i tiden. Man vill ha aktiviteter men också bo bra och äta gott.

Siktet är ställt på 300 deltagare.
– Vi kommer säkerligen att vara tvungna att anpassa oss efter det då rådande restriktionerna och därför känner jag att 300 går att hantera genom att dela upp folk. Sen får vi se hur det ser ut fram i maj.

Om viruset tvingar samhället till allt för hårda restriktioner i maj finns en plan b.
– Då flyttar vi evenemanget till september. Har man anmält sig och inte kan vara med i september istället så återbetalas hela avgiften. Som arrangör måste vi ha olika planer för hur det kan se ut i samhället. Det är bara att inse att det är så. Men vi hoppas verkligen att vi kan genomföra det i maj som det är tänkt.

Programmet fylls på hela tiden.
– Jag har bland annat ansökt om att få ha en deltävling i SM i utomhusmatlagning under helgen vilket är något jag hoppas mycket på, avslutar Kitt.

TEXT: PETER JAKOBSSON