I drygt en månad har biblioteket i Båstad varit stängt för renovering. Den stora saken var att golvet skulle slipas och lackas om vilket kräver att biblioteket tömdes. Nu har det nyinvigts och en hel del förändringar är gjorda.

Golven hade inte renoverats sedan fastigheten byggdes 2003. Nu när biblioteket ändå tömdes såg man över hur ytorna skulle kunna disponeras på ett bättre sätt. Några avdelningar har flyttat och hyllraderna ändrat plats en aning. Det nyrenoverade golvet ger det stora rummet en fin bas.

I en egen avdelning till höger vid entrén finns nu en ny plats för de mindre barnen med bilderböcker på många språk. Bredvid ligger öppna förskolan. Än återstår lite smådetaljer med belysningar och eventuell matta.

Nytillträdda bibliotekschefen Catharina Elofsson har haft mer än fullt upp sedan hon började efter årsskiftet.

Har du kommit in i nya jobbet?
– Inte riktigt, allt har nu handlat om att kunna öppna biblioteket och allt runt det. Vissa andra praktiska saker har inte riktigt hunnits med än, förklarar Catharina.
Hur är det att börja nya jobbet med ett helt uppfräschat bibliotek?
– Det är jätteroligt. Alla har varit så kreativa i processen.

Till invigningen kom det flertalet besökare. Det bjöds på kaffe och snittar. Det var även många Båstadbor som nu kom och lämnade tillbaka travar med böcker som inte kunnat lämna under tiden biblioteket var stängt.
– Äntligen kan vi återigen komma hit och låna böcker, mötas och uppleva den härliga atmosfären. Jag är stolt över alla som hjälpt till för att få detta klart i tid, förklarade Catharina vid invigningen.


Nya barnavdelningen med bilderböcker.

Nya kommunalrådet Johan Olsson Swanstein var också på plats för att nyinviga biblioteket.
– Vi är glada och stolta för vår biblioteksverksamhet i Båstads kommun. Jag tar del av den mycket med mina barn. Barn- och ungdomslitteratur är jätteviktigt. Det får folk att växa och göra fantasiresor. Men här finns något för alla. Det finns böcker, tidningar, video, ljud och på många olika språk, berättade Johan Olsson Swanstein stolt.

Kommunen bedriver flera verksamheter i byggnaden. Det är gymnasieskola på de övre planen, kompetenshubben, öppen förskola med mer.
– Att vi bedriver flera verksamheter där är för att skapa en mötesplats med biblioteket som nav. Det är en genomtänkt strategi, förklarade kommunalrådet.
– Vi har olika typer av bibliotek i våra olika tätorter och vi ska göra vad vi kan för att behålla och utveckla alla våra bibliotek, tillade Swanstein.

Nu har biblioteket återigen ordinarie öppettider och kan ta emot och låna ut böcker.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON