En av sommarskånes stora musikaliska attraktioner på Bjärehalvön är firandet av Birgit Nilsson-dagarna. Årets upplaga var tänkt att bli den största hittills, men mot bakgrund av rådande Corona-läge måste upplägget förändras, bland annat flyttas de två avslutande Festkonserterna till 2021.

– Vi inleder som planerat måndag den 3 augusti med Masterclass för Anne Sofie von Otter, Gitta-Maria Sjöberg och Elisabeth Boström, naturligtvis inom ramarna för de restriktioner som gäller vad bland annat avser maxantal i publiken. Därför kommer såväl Masterclassen som den redovisande konserten torsdag den 6 augusti klockan 18.00 och Stipendiekonserten med Emma Sventelius fredag 7 augusti klockan 18.00 i Västra Karups kyrka att streamas. På så vis når vi ändå den stora publiken, berättar Gitte Lindström Harmark, VD för Birgit Nilsson Museum.

När det kommer till Birgit Nilsson-dagarnas höjdpunkt, de två Festkonserterna på den stora utomhusscenen vid museet, har man lyckats boka om dirigenten Evan Rogister, Helsingborgs Symfoniorkester, solister och körer till nästa år lördag den 14 augusti och söndag den 15 augusti 2021.
– När biljettförsäljningen tog fart och vi var halvvägs in i repetitionsarbetet med körerna insåg vi att vi vida skulle överskrida det tillåtna antalet i publiken. Vi undersökte då möjligheten att lyfta alltihop till nästa år, och till vår glädje har nära nog alla medverkande sagt ja! fortsätter Gitte Lindström Harmark. Nu övergår vi till att med nya förutsättningar ladda upp för Birgit Nilsson-dagarna 2020, förvisso förkortade men fortfarande helt i Birgit Nilssons anda.