BJÄRE 2022-09-16 KL. 11:40

180 centimeter vatten förstörde det mesta i källaren

Av Peter Jakobsson

Den 18 augusti verkar vara en dag då vädergudarna vill dränka Båstad i regn. Årets skyfall ställde till det rejält för många företag och privatpersoner. På Circle K i centrala Båstad fylldes källaren med nästan två meter vatten och slog ut styrsystem och viktig elektronik. Det var på dagen ett år efter senaste översvämningen.

180 centimeter vatten förstörde det mesta i källaren
I källaren sitter elektronik och strysytem för biltvätten. Det mesta förstördes i översvämningen men är nu åter i drift. Foto: Peter Jakobsson

Det var inga väderrapporter som förutsåg det skyfallet som drabbade Båstad den 18 augusti. Hundratals blixtnedslag över Bjäre förvarnade om att något var på gång. Fronten som hastigt drog in från väster släppte ett skyfall över centrala Båstad som inte skådats på många år. Runt 100 mm regn kom på mindre än en timme. Den torra marken absorberade inte mängderna vatten utan det forsade utmed sluttningar och vägar i jakt på lägsta möjliga punkt.

Utmed Hagalundsgatan forsade stora mängder vatten och det hittade även sin väg in på Circle Ks område och in i dess källare.
– Det var vatten 180 centimeter högt i källaren vilket var förödande. Styrskåp, pumpar, ström och all styrmekanik som sköter tvättens kem gick sönder. Efter vattnet var borta var det kvar 10 centimeter lera och gegga i källaren. Nästan allt var smutsigt och förstört, förklarar Helen Bengtsson som driver Circle K i Båstad.


Vattnet stod nästan upp till överkanten på källardörren. Trycket gjorde att dörren trycktes in. Nu är en bättre karm installerad. Foto: Privat/Peter Jakobsson


Översvämningen gjorde att drivmedelspumparna inte fungerade i två dagar men med biltvätten var det värre. Mycket behövdes bytas och diskussioner med försäkringsbolag inleddes.
– Som det ser ut nu så får vi ersättning från försäkringsbolaget men det är en hög självrisk, säger Helen.

I 22 dagar var tvätten obrukbar vilket också gav macken ett inkomstbortfall på grund av uteblivna tvättar.
– Vi kan nog få lite kompensation på försäkringen även för det men det tråkigaste var ju att våra kunder inte kunde tvätta sina bilar.


Lutningen på marken gör att vatten letar sig in till mackens källare. Helen Bengtsson driver Circle K i Båstad sedan april 2021. Foto: Peter Jakobsson


Nu är allt igång på macken igen efter översvämningens förstörelse. Fastighetens läge utmed sluttande Hagalundsgatan går inte att ändra på. Skyfall lär komma igen och nu funderar Helen på hur de kan skydda sig i framtiden.
– Vi kommer köpa in sandsäckar som vi ska ha nära till hands så vi kan lägga ut dem mot vägen och förhoppningsvis styra vattnet förbi macken och rädda källaren, säger Helen Bengtsson.