Klik venligst
BJÄRE 2024-04-17 KL. 14:05

5-klassare fick hantera elden

Av Peter Jakobsson

Nu har alla 5-klassare på kommunens skolor varit på Brandstationen i Båstad för att lära sig om eld. Hur farlig den kan vara och hur man släcker.
– Ett bra initiativ för barnen i åldern då de börjar vara lite mer ensamma hemma, säger Jasmine Wallén.

5-klassare fick hantera elden
Leonard släcker elden effektivt med pulversläckaren. Foto: Peter Jakobsson

Ett 20-tal elever från klass fem på Strandängsskolan var de sista ut av femmorna att besöka brandstationen i Båstad för att lära sig mer om eld, hur farlig den kan vara och hur man kan släcka den. Besöket inleddes med teori där eleverna fick läras sig om eld i olika former.

– Först hade vi 45 minuter teori då vi gick igenom hur det kan börja brinna och vilka konsekvenser som det kan ge generellt, hur man släcker och hur skyddsutrustning fungerar. I denna ålder börjar barnen vara mer ensamma hemma och då är det bra att de får kunskap om eld och dess faror, säger brandman Jasmine Wallén.

Efter teorin väntade de ”roliga” momenten då eleverna skulle få prova på att släcka eld själva.

Brandman Joakim Nilsson stod och hanterade elden och brandsläckarna som eleverna fick testa att använda för att släcka branden.

Alla elever fick prova på att hantera brandsläckade och brandfilt under besöket på brandstationen i Båstad. Foto: Peter Jakobsson

Leonard riktade munstycket och tryckte till så skummet sprutade. Sekunder senare var flammorna borta och endast rök kom från eldfatet. Leonard tyckte det var enkelt att släcka elden med brandsläckaren.

– Jag har gjort det en gång tidigare når jag var i Stockholm så jag visste hur man skulle göra, säger Leonard.

Så som 12-åringar ofta är så tyckte Leonard att det var roligare att göra saker än att lyssna på teorin som inledde besöket.

– Att testa på att släcka elden var det roligaste här på brandstationen, säger han.

På andra ändan av gårdsplanen satte brandman Jasmine Wallén eld på en stol instruerade hur man släcker en brinnande möbel med en brandfilt.

– Att våga gå fram och lägga brandfilten är viktigt för man måste nära elden för att släcka den. Men när de provar på så märker de att det inte är så farligt, säger Jasmine.

Sedan fick eleverna testa att göra det själva. Hedvig Lennerhov och Elsa Granath tog på sig handskar och släckte stolen och de tyckte det inte var svårt trots att det var första gången de gjorde det.

– Hon berättade hur man skulle göra och sen gjorde vi så, säger Elsa.

– Det var bara att klappa lite med filten på elden så släcktes det, säger Hedvig.

Hedvig och Elsa hjälps åt att släcka elden på stolen med en brandfilt. "Enkelt!" tyckte de. Foto: Peter Jakobsson

Det låter som det var väldigt enkelt?

– Ja, det var det. Och det var kul!, säger tjejerna samstämmigt.

Eleverna fick tidigare under besöket lära sig bland annat hur man kväver en brand i gryta med locket och att man inte kan hälla vatten på brinnande olja. Detta fick de dock inte prova på att göra på riktigt.

– Vi fick se en film på det, berättar Hedvig som tyckte det varit ett lärorikt och kul besök på brandstationen.

"Nu går vi och tittar på brandbilarna" sa Jasmine och eleverna rusade in i fordonshallen. Foto: Peter Jakobsson

Besöket slutade med att skolbarnen fick kolla in stora brandbilen. De fick gå upp i bilen och kolla samt att Jasmine visade vilka saker och verktyg som finns i skåpen på bilarna. Eleverna lyssnade intresserat och hade många frågor.

– De har varit duktiga och nyfikna under hela besöket, konstaterar Jasmine.

Brandman Jasmine Wallén visar vad som finns i skåpen på brandbilen. Foto: Peter Jakobsson

Med dimspiken kan man släcka eld inne i väggar genom ett litet hål. Eleverna lyssnar med stora öron när brandman Jasmine Wallén förklarar. Foto: Peter Jakobsson

Vad fick ni för frågor?

– Vi fick en hel del frågor om bland annat vad en brandman gör när det inte brinner och sånt. När jag frågade vad de trodde vi gjorde, så gissade de på TV-spel och fika. Men så är det ju inte, säger Jasmine och skrattar.

Tror du det finns några fram framtida brandmän bland eleverna som var på besök?

– Kanske det, några var riktigt nyfikna och verkade tycka det var häftigt, säger Jasmine.

Eleverna poserade gärna på bild inne i brandstationen. Ett besök som gav många nya upplevelser för dem. Foto: Peter Jakobsson

När eleverna var klara för dagen och lämnade stationen så lade sig tystnaden igen i väntan på nästa skarpa larm då räddningstjänsten inom minuter gör sig redo för att rycka ut och rädda.