BJÄRE 2022-09-22 KL. 16:00

54 ukrainare anvisas till Båstads kommun under 2022

Av Peter Jakobsson

54 ukrainare anvisas till Båstads kommun under 2022
54 flyktingar uppskattas det att anvisas till Båstads kommun under 2022. Foto: Ukrinform

Båstads kommuns säkerhetschef Christoffer Thorén informerade på kommunfullmäktige om hur kriget i Ukraina påverkar kommunen. Inga förändringar i hotbilden mot landet den senaste tiden även om hotbilden mot Sverige har ökat sedan kriget i Ukraina startade. MSB menar också att det är ett oförändrat läge även om det är en viss påverkan på det svenska samhället främst baserat på mottagandet av människor på flykt från Ukraina.

I dagsläget är det 119 inskrivna ukrainska medborgare som sökt skydd i Båstad enligt massflyktsdirektivet. 10 av dem går i grundskola och 1 på gymnasiet. 2 barn är inskrivna på förskola.

I den kommunala fördelningen av skyddsbehövande är Båstads kommun fördelat 54 under 2022. Av dessa är 4 redan anvisade och fler väntas inom de kommande veckorna.
– Nu pågår invertering av långsiktiga boendeplatser för att möta upp de 54 som kommer anvisas. Ungefär 14 platser är snart klara och lika många till kan vara på gång inom kort men det är sårbart läge om det är många av de 54 som kommer på kort varsel, förklarade Christoffer Thorén på kommunfullmäktige.