Klik venligst
BJÄRE 2022-11-13 KL. 14:00

6 av 10 vuxna känner sig ensamma

Av Martin Wingren

6 av 10 vuxna känner sig ensamma
Det är inte bara äldre som kan känns sig ensamma emellanåt. Foto: Adobe Stock

Höstsolens strålar skiner in genom skyltfönstret och landar på bladen i blomsterbutiken som Sandra Lundblad arbetar i. Sandra flyttade för tre år sedan 65 mil till den ort där hon bor i dag och lade samtidigt de många milen mellan sig och sina barndomskompisar. Hon har en sambo men i övrigt känner hon att något saknas – vänner.
– Jag har inte träffat någon egen vän. Man hoppas att de gamla kompisarna vill hälsa på när man flyttat men det händer inte. Jag saknar gemenskapen, att kunna gå iväg och träffa någon, någon att ta en promenad med eller bara umgås allmänt, säger hon.

Att träffa vänner i vuxen ålder är svårt, tycker Sandra som har provat olika sätt. Samtidigt har hon sedan hon var barn tyckt att det är jobbigt att ta kontakt och minns hur hon ofta fick titta på när klasskompisarna gick iväg tillsammans efter skolan och hittade på saker.
– Jag har alltid tyckt att det varit svårt att få vänner. Men jag försöker släppa känslan av att jag måste vara på ett visst sätt för att passa in, jag är som jag är. Jag har provat kompis-appar som ”Go friendly” men de flesta vill ses över ett glas. Men jag är ingen person som dricker alkohol och vill inte gå ut och festa, säger Sandra och fortsätter:
– Hur gör man? Jag kan ju inte gå fram och fråga någon om vi kan bli kompisar.

Sandra öppnar upp butiken och sätter ut krukor utanför dörren för att välkomna kunder till en ny dag. Med dem blir det en del pratstunder men mest på ett lite mer ytligt plan.
– Med blommorna känner jag att jag verkligen lyckats, jag har tävlat som florist och haft äran att få den här tjänsten som butikschef. Jag samtalar med kunder och är inte alls den blyga personen här som jag tyvärr är om jag skulle gå på någon aktivitet eller träffa någon, säger Sandra.


Sandra Lundblad berättar om svårigheten att hitta vänner. Foto: Martin Wingren


Hon beskriver sommaren som värre än vintern. Då ser hon sällskapen på gräsmattorna som spelar kubb och grillar.
– Det är mer en längtan efter samma än avundsjuka, säger Sandra Lundblad och berättar att sedan hon gjorde ett inlägg i sociala medier om att hitta vänner fått en del svar:
– Jag har fått tips om att gå med i olika föreningar och bok-klubbar. Jag vill ta steget och svara men tyvärr är det inte så många som bor här i närheten. Ibland har jag tänkt att jag får nöja mig, jag har ju mina syskon, min familj och min sambo.


Svårt träffa vänner som vuxen? Så här kan du tänka



Det är vanligt bland vuxna människor att känna sig ensamma emellanåt. Sex av tio svenskar känner sig ensamma ibland eller ofta, enligt en undersökning. Vikten av att ingå i ett socialt sammanhang är betydande, menar forskare.

När samhället digitaliseras har vi allt mindre fysiskt kontakt med andra och det påverkar hur vi mår.
– Vi människor och samhället behöver gemenskap och att vi har en given plats i ett sammanhang. Vi behöver ta i den fysiska omvärlden för att känna att vi hör ihop med den fysiska verkligheten, säger Helena Backlund Wasling som är forskare i neurofysiologi och som föreläser kring vikten av beröring och sociala kontakter.


Helena Backlund Wasling pratar om vikten av beröring och närhet. Foto: Max Brouwers


Att bara titta på statistiken över ensamhushåll räcker inte för att mäta ensamheten, menar hon utan skiljer på frivillig och ofrivillig ensamhet.
– Bara för att du bor själv behöver inte betyda att du är ensam eller känner dig ensam, säger hon.

Men att skaffa vänner i vuxen ålder, det kan vara en utmaning. Det vet Christian Altenius, social entreprenör och föreläsare, som 2006 startade sajten Citypolarna för att binda samman personer som ville träffa nya vänner genom fysiska evenemang.
– Jag tror att det sker varje gång du byter en social kontext, när du flyttat, separerat eller bytt jobb. Då är det en risk att ditt sociala sammanhang förändras och det kan vara lurigt att bygga upp ett nytt, säger han och berättar att han undrade varför han, som upplevde sig som ”socialnormal”, hade svårt att hitta nya vänner efter en flytt.

Känsla av ensamhet och svårighet att hitta nya vänner kan fortfarande vara ett svårt ämne att prata om, menar Christian Altenius.
– Det är ett tabu, en skam på något sätt. Men det har börjat pratas om det mer efter pandemin, säger han.

Hur gör man då för att skapa nya bekantskaper i vuxen ålder?
– Det är mycket svårare och är också beroende på i vilken fas du är i livet. När du pluggar kommer det och går kompisar, sedan får du barn och är inne i familjebubblan. Där gäller det att inte tappa sina vänner eller intressen. Ofta när barnen flyttat hemifrån och man är runt 55 år så har man levt i en bubbla i tvåsamhet, säger Christian Altenius och fortsätter:
– Jag tror att skaffa nya vänner handlar om att våga visa nyfikenhet. Det var det som gjorde att jag knäckte koden, att jag hade en öppenhet gentemot andra. Och hitta ett sammanhang som du trivs i, om det är att spela padel, gå en kurs i italienska – utgå från något som du tycker om att göra. Prova även en aktivitetssajt eller ladda ner en vänskapsapp. Där är alla lika socialt nyfikna och öppna för nya kontakter som du själv är.


Ensamhet i siffror



• Var tionde kvinna i Sverige saknar en nära vän (som nära vän räknas inte sambo eller make/maka), enligt Statistiska centralbyrån, SCB. När det gäller männen, är det nära en femtedel, 17 procent, som saknar en nära vän.
• Även om statistiken säger en del så påpekar SCB att hur människors umgänge med andra ser ut och hur många sociala kontakter man har inte ger hela bilden av hur ensamma vi kan känna oss.
• Sex av tio svenskar känner sig ensamma ibland eller ofta, enligt en ny undersökning från analysföretaget WSP.
• Enligt en undersökning från Röda Korset uppgav fem av tio att de någon gång upplevt ofrivillig ensamhet sett till året som gått. Värst drabbade var unga i åldrarna 18–29 där 77 procent uppgav att de känt sig ensamma.