Klik venligst
BJÄRE 2023-10-01 KL. 13:00

Åldern är mer än en siffra

Av Julia S Ormsmarck

Det finns många som säger att åldern bara är en siffra, inklusive jag själv tills för ett tag sedan. Men är ålder verkligen bara en siffra? Förmodligen inte om du är en ekvationssnickrande matematiker. Men för oss vanliga dödliga är åldern en följetong av ökad klokhet, minskande ork och en fascinerande samling knäppa historier. Vi är fortfarande samma ungdomar på insidan, men med fler sidor i vårt livs fotoalbum.

Åldern är mer än en siffra

Jag minns när jag var 20, oändligt energisk och övertygad om att jag hade svar på alla frågor i världen. Nu, när jag är på andra sidan av 40, inser jag att jag hade fel. Jag har fortfarande inte alla svar. Men jag har åtminstone listan över serier och böcker som är värda din uppmärksamhet just nu.

Som ungdom trodde jag att livet tog slut vid 30. Det kan absolut inte hända något mer roligt i livet. Men efter att ha passerat den magiska 40-gränsen upptäckte jag att ålder faktiskt är som ett finare vin - det blir bara bättre med åren. Vi blir som ett årgångsvin: rundare, fylligare och med en hint av visdom. Vissa med lite surare undertoner, vissa med ren magi.

När vi blir äldre får vi värdefulla förmåner. För det första, vi är befriade från det okontrollerbara tvånget att vara trendiga. Plötsligt är det inte längre coolt att vara vaken till 3 på morgonen, och pyjamas på middagen är ett acceptabelt modeval. Vem bryr sig om vad som är inne när man kan ha bekväma skor?

Vi har också en fantastisk superkraft: vi kan skilja mellan verkliga vänner och de som bara är intresserade av våra åtråvärda Netflix-lösenord. De som är kvar i vår närhet är som vårt personliga stödteam, redo att påminna oss om att ”Nej, du behöver inte gå på den där nattklubben med blinkande lampor längre. Vi kan ta ett glas och sitta och prata istället, på en mysig pub med lagom avslöjande belysning.”

Det är inte bara våra sociala kretsar som utvecklas, våra smaklökar blir också mer sofistikerade. Min 20-åriga själv skulle aldrig ha trott att jag skulle njuta av en god ostbricka mer än en ostbågepåse. Men här är jag, med en gaffel i ena handen och en ostbit i den andra, funderande över livets små glädjeämnen.

Och låt oss inte glömma visdomen som ålder ger oss. Vi är som mentorer för våra yngre vänner, som guider på en exkursion genom ett händelserikt liv. Vi kan förutse om en relation kommer fungera eller inte, baserat på likheter med våra tidigare misstag. Det är som att vi har en inbyggd GPS för kärlek och äventyr. För att inte tala om alla goda råd vi kan ge om allt från barnuppfostran till renovering…

Så, kära vänner, låt oss sluta räkna år och istället fira våra personliga årgångar. Vi är inte gamla, vi är bara välsorterade viner som blir mer utsökta med tiden. Åldern är mer än en siffra på denna fantastiska resa genom livet, och vi är alla förtjänta av att åldras med stil och ett leende på läpparna. Skål för att bli äldre och klokare!