BJÄRE 2022-06-24 KL. 06:00

Årets badsäsong är här

Av Erik Persson

En eventuell rekordvarm Midsommar väntar, vilket för många Bjärebor kan innebära sommarens första dopp i havet.

Men hur vet man att badvattnet är tjänligt? En fråga som blivit återkommande för kommunen under sommarmånaderna.

Årets badsäsong är här
Kattviks hamn, en av alla underbara badplatser på Bjäre. Foto: Erik Persson

När det starkare solljuset på sommaren värmer upp våra vatten, ges våra alger den näring som ökar risken för algblomning.

När algerna förökar sig, kan vattnet förvandlas till en gulgrön sörja som vi dessvärre blivit allt vanare vid på grund av de generellt varmare temperaturerna. Ett fenomen experterna ser som problematiskt.

– Om värmen fortsätter, så fortsätter även algblomningen, eller blomningen av cyanobakterier som vi kallar det, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.

Personal från Båstads kommun tar kontinuerligt prover av badvattenkvaliteten vid kommunens EU-bad och resultaten tar cirka tre dagar efter provtagning, som sedan presenteras på Hav -och Vattenmyndighetens webbsida.


Badsugna besökare i Kattviks hamn. Foto: Erik Persson


För den som drabbats kan man bland annat uppleva klåda, huvudvärk och illamående för att nämna det vanligaste symptomen. Om man misstänker att man blivit algförgiftad bör man ringa Vårdguiden 1177.

För att undvika denna situation och gulgröna sörja innan man har börjat packa sin strandväska, kan man därför i sommar både besöka den ovannämnda webbsidan eller Bjäre Krafts hemsida för att få en indikation och status för sin lokala badbrygga eller strand.