Av Peter Jakobsson
Strax utanför Torekov, en liten bit in på halvön, finns en liten oas som kanske inte är så välkänd för många på Bjäre. Utmed Påarpsvägen bland fält och hagar finns SOEDER Countryhouse & Kitchen. De beskriver det som ett idylliskt boutiquehotell för livsnjutaren med bara fyra rum och ett matbord. En genuin tillflyktsort för unika stunder i hjärtat av Bjärehalvön.
Bakom det lilla hotellet står paret Michael Bittel och Marianne Bondesson Bittel som gjorde slag i saken och förverkligade en dröm när de satsade allt på ett litet personligt hotell på Bjäre. Med en lyckad uppstart precis innan pandemin slog till så har det varit omvälvande år men gästernas respons gör det värt allt jobb. I våras tilldelades paret priset som Årets entreprenör och Erik Paulsson stipendiet för sin lyckade satsning och idoga arbete.
Både Marianne och Michael har jobbat i vin- och spritbranschen. Marianne i Stockholm hos en vinimportör och Michael hos en vinimportör i Schweiz.
– Det var inom branschen som våra vägar möttes och sedan bodde vi tillsammans i Schweiz i många år. Det var där vi började fundera på att hitta på något nytt. Vi har båda jobbat i stora företag och längtade lite efter att få göra något inom mat- och dryck där vi fick bestämma själva. Ett litet hotell som vi kunde hantera själva blev planen, säger Marianne.
Det skulle vara ett lugnt och litet ställe och paret tittade runt och tänkte till i vilket land det skulle passa. Snart vändes blickarna mot södra Sverige då Marianne kommer från Skåne.
– När vi tittade mer på det så insåg vi att det finns både vacker natur och traditioner för turism och mat- och dryck på Bjäre, säger Michael.
Efter en del letande efter passande lokaliteter fann de att fastigheten på Bjäre var till salu och sedan föll alla bitarna på plats.
– Vi slog till i slutet på 2017 och sedan började ombyggnad och renovering så vi kunde förverkliga våra idéer, säger Marianne.
Målet var att de skulle vara klara i juni 2019 och det lyckades paret med. Ett boutiquehotell var fött, med fyra generöst stora rum som är enkelt döpta till norr, väster, söder och öster.
– Vår tolkning av boutiquehotell är att det är ett litet, personligt ställe med hög nivå i många detaljer. Vi är absolut inte bed and breakfast utan ett mycket litet hotell med bara fyra rum och väldigt mycket hemmakänsla, säger Michael.
Hotellet har fyra rymliga dubbelrum som är döpta till Söder, Väster, Norr och Öster. Foto: Peter Jakobsson
Det blev en rivstart för det lilla hotellet med den personliga känslan.
– Vi fick direkt en bra sommar och framför allt en riktigt bra höst. Det var vi kanske inte direkt beredda på då vi inte visste hur vårt koncept skulle mottagas, säger Marianne och tillägger.
– Det var häftigt att gästerna gav oss så bra respons direkt från början. Den lantliga atmosfären visade sig vara ett bra koncept.
Sen kom 2020 och ett virus från Wuhan som ändrade spelreglerna för turism totalt.
– Vi hade tänkt på många olika scenarion i vår business-plan inför öppning men en pandemi hade vi inte räknat med. Som tur var hade vi inga fast anställda när pandemin kom. Under två-tre månader hade vi nästan stillestånd men sen till sommaren så kom det i gång igen, förklarar Michael
– Sommaren 2020 var det helt fullt hos oss. Vi kan ju inte ha så många gäster så det var inga problem att pandemianpassa. Tror folk tröttnade lite på pandemin och ville röra på sig och då passade det bra hos oss. Vi kan ju bara ha åtta gäster men vi fick dra isär borden och sluta serveringen lite tidigare, säger Marianne.
På Soeder Countryhouse finns endast fyra dubbelrum för totalt åtta gäster. Sen är det fullt i huset.
– Man kan komma och äta hos oss även om man inte bor hos oss men det är de boende som har förtur så det gäller att boka matbesöken innan. Vi har fullt på sommaren men utöver det finns det ibland plats i restaurangen, Michael
– Våra hotellgäster tycker det är intressant att äta middag med lokalbor, blir ofta roliga möten och samtal, säger Michael
Mat och dryck är en stor del av upplevelsen för gästerna.
– Vårt koncept är att vi pratar mycket om mat och dryck. Berättar om människorna bakom och sånt som intresserar. Det ger ofta en öppning för gästerna att börja prata med varandra, sen brukar det flyta på för gästerna runt bordet, berättar Michael.
Gästerna får uppleva ett speciellt matkoncept med en överraskningsmeny.
– Gästerna som kommer till oss vet inte vad de ska få på förväg. Självklart anpassar vi för eventuella allergier men i övrigt så bestämmer vi vad vi bjuder på, säger Marianne.
– Jag ger mig i väg och handlar ungefär som man gör på semestern. Besöker bageriet, kötthandlaren, lokala gårdsbutiker och andra för att samla på mig råvaror som jag sedan gör en meny utefter. Oftast blir det tre varianter av minitapas och sedan huvudrätt, dessert och ostar. Det har blivit lite av en sport för mig att hitta mycket lokalt och nu har vi odlare runt om oss som vi har bra samarbeten med som odlar det vi önskar, säger Michael.
Gästerna vet inte på förhand vad de kommer få för mat. Michael och Marianne överraskar gästerna med väl komponerade rätter med lokala råvaror. Foto: Peter Jakobsson
Det är långa sittningar i hotellets restaurang där gästerna njuter mat och dryck.
– Vi brukar säga att vi är ett vuxenhotell och tar ej emot gäster med mindre barn för det fungerar inte i vårt koncept. Vi har utdragna lugna middagar med förbestämda rätter. Det är inte barnanpassat och gästerna är med på att det är så det är. En del kommer till oss för att komma bort från barnen och få lugnet och njutningen som vuxna gillar, säger Michael.
Michael och Marianne är de som gör alla sysslorna på hotellet. Det är allt från planering, inköp och städning till marknadsföring, laga mat och att vara hotelldirektörer.
– Jag har en utbildning inom hotel-management så det var inte helt nytt för mig att driva hotell, säger Michael.
Köket är litet men räcker gott till de gäster som hotellet kan ta emot. Här komponerar Michael överraskande rätter från lokala råvaror. Foto: Peter Jakobsson
Vid några tillfällen på sommaren har paret haft lite extrahjälp av sommarjobbare.
– Vi har ju öppet varje dag under sommaren och då blir det tufft att hinna med allt städ och sånt som måste göras så då har vi tagit in lite hjälp, säger Marianne.
Lever ni nu som ni drömde om när ni satsade på detta?
– Ja, det skulle jag säga. Det vi underskattade var väl hur många saker det är som tar tid när man ska driva ett litet hotell men nu har vi hittat rutinerna, säger Michael.
Har ni någon fritid?
– Jobbet är vår hobby och tar nästan all tid men på vintern får vi lite tid för annat utanför verksamheten då hotellet är öppet endast från torsdag till söndag, säger Michael.
– Vi gav oss in i något som tar väldigt mycket av vår tid men att få lov att vara med i allt från planering till genomförande och ha nöjda gäster i slutändan är väldigt givande, säger Marianne.
Efter några års verksamhet har nu Soeder Countryhouse nästan 50 procent återkommande gäster.
– Det är vi stolta och glada över och ser som ett bra betyg för oss, säger Marianne.
Michael och Marianne lever ut sin dröm med det lilla familjära hotellet på Bjäre som de startade 2019. Foto: Peter Jakobsson
Får de återkommande gästerna samma upplevelse som vid tidigare besöket eller är det nya överraskningar?
– Jag har en loggbok där jag skriver ner vad vi har gjort och serverat tidigare så jag kan gå tillbaka och se till att gästerna får något nytt. Men menyn varierar så mycket så det skulle ändå inte vara troligt att man får samma sak som sist.
Har ni något som är bestående på menyn?
– Vi serverar ett tilltugg som är sardell-sticks vilket är lite annorlunda och uppskattat av många. Det har blivit lite som vår stående grej, resten varieras stort, säger Michael.
Våren 2023 tilldelades Marianne och Michael priset som Årets entreprenör och Erik Paulsson stipendiet för sitt framgångsrika arbete med Soeder Countryhouse.
– Det var väldigt överraskande och kul! Vi visste inte att vi hade möjlighet att vinna när vi var på näringslivsgalan. De hade sett till att vi skulle vara där men visste inget, säger Michael.
Entreprenörer vill ofta utveckla verksamheten genom att växa. Vad är ert mål?
– Vi vill hela tiden bli bättre på det vi erbjuder och visst kan vi öka beläggningen på rummen, speciellt på vintern, säger Michael.
Vad kan ni bli bättre på?
– Vi kan fortsätta utveckla vår kvalitet. Konstant gör vi förändringar som ska gynna våra gäster. Det kan handla om saker på hotellet eller andra tjänster. Ett mål är att få bättre balans på beläggningen mellan sommar och vinter, säger Marianne.
Det kostar inte direkt mer att bo hos er än på andra hotell på Bjäre. Har ni haft en tanke att gå mot en mer lyxig anläggning där det går att ta mer betalt?
– De gästerna vi har spenderar ganska bra hos oss. Men vi vill inte ha en målgrupp som söker det exklusiva med extrem prisklass för de förväntar sig något annat än det vi vill erbjuda. Det är häftigt att få mycket för pengarna tycker vi. När gästerna spenderar pengar och känner att det var värt det, då har vi lyckats, säger Michael.
Vad tror ni om framtiden för Soeder?
– Vi tror att det vi gör är helt rätt i framtiden. Många söker sig till det som är lite unikt, äkta och enkelt. Vi har inga appar för att beställa eller se vårt utbud. Man kommer till oss och blir servad och överraskad under ett härligt avbrott från vardagen, säger Michael.
Verksamheten är i dag helt beroende av att Marianne och Michael är där och gör allt. Hur länge kan det pågå?
– Vi gör detta så länge vi tycker det är roligt. Så länge vi tycker det är roligt så tror vi att det smittar av sig till våra gäster, avslutar Marianne.