Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-05-09 KL. 11:02

Årets första färskpotatis är nu skördad och på väg till hjältarna inom sjukvården

Årets första färskpotatis är nu skördad och på väg till hjältarna inom sjukvården

Den 28 april skördades den första potatisen som var godkänd av organisationen Svensk Potatis. I vanliga fall auktioneras den ut för dyra pengar i ett PR-jippo där halva summan går till välgörenhet. Nu blev det hjältar inom sjukvården som fick första skörden.

I år blev det Svenssons tillsammans med odlaren Ted Ivarsson från Ljungby utanför Förslöv som var de som fick premiärskörda potatisar av sorten Swift. I Öllöv på västra Bjärehalvön har familjen Svensson sitt familjejordbruk där två generationer är aktiva och arbetar tillsammans. Här samlades flera media och representanter för olika odlarorganisationer för att bevittna premiärskörd.

Sedan potatisen sattes den 7 mars har det varit gynnsamma förhållanden.
– Det tog bara sju veckor så det har vuxit på bra, säger Leif Svensson.

Trots att det på vissa håll varit kalla nätter så har deras plantor mått bra under fiberduken.
– Det var lite frost vid något tillfälle men inget som påverkade växandet, förklarar Johan Svensson.Leif och Johan Svensson plockar päror som tog lite drygt sju veckor på sig att växa.

Det är dock inte så att Svenssons och Ivarssons odlingar utmärker sig, många Bjäreodlare plockar nu upp första potatisen.
– Vi blev väl utvalda bara, säger Johan Svensson.

De första potatisarna brukar säljas på auktion för dyra kilopriser men i år går potatisen till Sankt Görans Sjukhus i Stockholm. En pall med 85 kilo skickades upp dagen innan.
– Nu får de anställda på Sjukhuset en välförtjänt present, berättar AnnaKarin Hamilton från Svensk Potatis.85 kilo potatis packat för avfärd.

De första som skördar potatis är nästan alltid från Bjäre. Det är nu många odlare som varit med om att hålla i premiären. För Svenssons var det första gången. Ted Ivarsson var först 2017 och även vid ett tidigare tillfälle då han delade premiären med en annan odlare.

På Svenssons jordbruk har de cirka 20 hektar potatisodling. Förutom Swift odlar de bland annat Solist som är en populär sort.

När potatis har skördats ett tag brukar knölen hyllas på Pärans Dag i Båstad. Förra året fylldes Mariatorget i Båstad den 1 juni av många som provsmakade potatis, kikade nyfiket runt bland knallarna och lyssnade till gästkändiskocken Christian ”Sillen” Hellberg som delade med sig av sin matlagningskunskap från scenen. I restaurangtältet serverades runt 600 tallrikar till hungriga besökare.

Pärans Dag blir dock inte av i år av förståeliga skäl. Färskpotatis finns det dock gott om i butiker och gårdsbutiker. I år får man njuta av den på hemmaplan.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON