Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-05-27 KL. 05:46

Årets kammarmusikfestival genomförs enligt alla rådande restriktioner

Förra året ställdes festivalen in men i år räknade arrangören med att det skulle gå att genomföra på något sätt. Planeringen startade innan slutgiltiga besked var klara. Nu blir det konserter enligt rådande regler med 50 i publiken.

Årets kammarmusikfestival genomförs enligt alla rådande restriktioner

De senaste beskeden på hur många som får samlas stipulerar max 50 personer sittandes inomhus vid tillställningar. Det möjliggör i alla fall att konserterna kan bli av.
– Det är den verkligheten vi får leva med ser det ut som, konstaterar Johanna Baagøe som är
Ordförande för Båstad Kammarmusikförening som arrangerar Kammarmusikfestivalen.

Tyvärr kommer inte alla som vill komma på konserterna få möjlighet till detta.
– Jag är rädd för att biljetterna kommer ta slut väldigt fort. Ska man förvissa sig om att få en biljett så får man vara snabb när vi släpper biljetterna den första juni, säger Johanna.

Festivalens ekonomi blir också lidande av restriktionerna.
– Vi kommer inte få in så mycket pengar på biljetter men vi kommer klara oss.

Att flytta konserter utomhus där fler kan samlas är inget gångbart alternativ.
– Det går inte med tanke på osäkerhet med väder och dessutom så försvinner musiken ut i luften om man inte är i en lokal med god akustik.

Nu vågar arrangören i alla fall lova att konserterna blir av.
– Nu får vi hoppas att det inte kommer någon mutation eller liknande som sätter käppar i hjulet. Måste vi vara färre än 50 personer så ställer vi in. Men det finns ju nu ett regeringsbeslut som ska gälla från första juni.
En skillnad mot normalår är att konserterna kommer vara kortare och utan paus.

Men som traditionen bjuder så blir det nu direkt efter midsommar fem dagar fullspäckade med konserter, mestadels i Apelrydsladan men även i kyrkorna på Bjäre. Nedslag görs även på Orangeriet på Norrviken, på Loft och på Scalabiografen.
– På lördagen kommer vi ha två familjekonserter för barn. Det är en docka, Ludde B, som upptäcker musiken. Jag tror det kommer bli en riktig höjdare för barnfamiljer.

Nya konstnärliga ledaren till årets kammarmusikfestival är Cathrine Winnes som är en mångsidig, spännande person med bred erfarenhet som orkesterdirigent. Hon har arbetat med samtliga svenska och norska symfoniorkestrar och gästdirigerat vid flera av Norden stora operahus. Till årets festival planerar nu Cathrine en konsertserie utifrån 20-talet. Det blir musik från 1720, 1820, 1920 och även inslag från 2020.
– Vi har ett fantastiskt program så det är synd att inte fler kommer kunna komma, avslutar Johanna Baagøe.

Text: Peter Jakobsson