Klik venligst
BJÄRE 2022-05-05 KL. 18:00

Årets nypäror ska hjälpa Ukraina

Av Carina Nilsson

Den första svenska färskpotatisen plockades på Bjäre den 4 maj. Potatisen gick sedan på auktion – och inbringade hela 100 000 kronor till Ukraina.

Årets nypäror ska hjälpa Ukraina
Premiärodlaren Erik Ragnarsson och Lidl Sveriges representant Juuso Mattila med en del av årets första potatisskörd. Foto: Pressbild

Två potatisodlare på Bjäre var först ut att plocka upp årets päror ur jorden: Arnold och Jesper Ebbesson i Mäsinge, tillsammans med Erik Ragnarsson på Nylyckans Gård.

Erik Ragnarsson berättar att potatisen av sorten Swift sattes den 2 mars och att vädret har varit gynnsamt.

– Det känns såklart roligt att vara först. Jag har själv provsmakat färskpotatisen och kan säga att den smakar riktigt fint. Potatisen har fått växa långsamt och det gör att smaken blir bättre.

Organisationen Svensk Potatis har tillsammans med potatisodlarna på Bjäre skapat en tradition av att bidra med något gott av den första färskpotatisen. Förra året bjöds äldre på vård- och omsorgsboenden på färskpotatis och under pandemin blev det vårdpersonal som fick ta del av den första skörden.

I år beslöt man att förtjänsten från försäljningen skulle gå till hjälp till Ukraina. 40 kilo nypäror plockades upp och auktionerades ut.

Budgivningen vanns av Lidl som fick betala 2500 kronor kilot för primörerna. Därmed blev det 100 000 kronor till Ukraina.

– Det var det bästa med årets potatisskörd – att pengarna går till Ukraina, säger Erik Ragnarsson.

Juuso Mattila, som är inköpschef för frukt och grönt på Lidl Sverige KB, instämmer.

– Världens bästa potatis finns i Sverige. Vi vill stötta svenska odlare och visa vad svensk potatis betyder för oss. I år får vi dessutom möjlighet att visa vårt stöd och bidra till att hjälpa människor i Ukraina, säger han.