Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-3-26 KL. 09:25

Årets största kristna högtid blir digital i år

Årets största kristna högtid blir digital i år

Påsken som står inför dörren är kyrkans största helg och pandemin gör att det inte går att fira som vanligt. Kyrkoverksamheten har fått anpassa sig till pandemins restriktioner under ett år nu men de ligger inte på latsidan.

Hur blir påsken i Båstad – Östra Karups församling?
– Det kommer bli helt fantastiskt. Det blir livesändningar digitalt varje dag från palmsöndagen till och med annandag påsk. Vi kommer sända från både Mariakyrkan och Östra Karups kyrka. Det kommer bli mycket musik på gudstjänsterna. Man hittar allt via kyrkans Facebook-sida, förklarar Ann Lidgren, Kyrkoherde i Svenska kyrkan Båstad-Östra Karup.

Digitala gudstjänster och konserter har kyrkan sänt under en tid nu och följarna blir allt fler.
– Vi har över 600 personer som följer oss på Facebook och hemsidan. Alla är ju inte inne och tittar på allt men det är ändå många som gör det, konstaterar Ann.

Nu jobbar de med att skaffa mer permanenta lösningar för att livesända.
– Även senare när vi får vara med besökare i kyrkan är tanken att vi ska livesända för alla kan ju inte komma och besöka oss. Det känns viktigt att nå ut till folk som kanske är fast i sina vårdboende eller liknande.Kyrkoherde Ann Lidgren. Foto: Svenska kyrkan.

Tekniken är inte krånglig och Ann hoppas att personalen på vårdboenden ställer upp och kan ordna med visningar i samlingsrum eller liknande.
– De går in via Facebook och sedan kan de skicka bilden till en tv eller annan större skärm. Om de inte förstår hur man gör så kan de höra av sig till oss så ska vi vara behjälpliga, erbjuder Ann och fortsätter.
– Det är en svår tid vi lever i men det är hoppfullt. Det är viktigt för oss att kunna nå ut till så många som möjligt.

Gudstjänsterna finns kvar efter livesändning-arna och går att se på i efterhand.
– Vissa gudstjänster har setts på av över 1000 personer vilket visar att det finns stort intresse.

Från maj är tanken att kyrkan ska sätta upp tält där de kan möta församlingsmedlemmar.
– Till början bara åtta personer åt gången men det kanske ökar med tiden.

Ann Lidgren tillträdde sin tjänst i Båstad – Östra Karups församling första april i fjol.
– Det blev direkt ett väldigt annorlunda läge som efter ett år blivit lite som ett normaltillstånd. Men jag har lärt känna många ur församlingen och tycker det är en fantastiskt fin församling.

Trots pandemiår med restriktioner så har det varit aktivitet i kyrkan med begränsat antal gäster.
– Vi hade fler vigslar under 2020 än vi hade under 2019, mer än dubbelt så många. Det trodde vi verkligen inte i början av 2020. Bröllopen i Mariakyrkan bidrar till glädje för hela byn, avslutar Ann Lidgren.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON