Klik venligst
BJÄRE 2022-05-13 KL. 06:00

Årets unga företagare har redan lång erfarenhet

Av Carina Nilsson

Kristoffer Henningsson har jobbat i hotellbranschen sedan 12-årsåldern och blev sin egen som 29-åring. Sex år senare blev han utsedd till årets unga företagare av Företagarna i Båstad, med motiveringen: tänker stort, vill framåt och har Båstadbornas intresse för ögonen.

Årets unga företagare har redan lång erfarenhet
Kristoffer Henningsson har drivit hotell och restaurang Hjorten sedan 2016 då han tog över efter failjen Hjort. Foto: Carina Nilsson

Kristoffer Henningsson växte upp i en ”hotellfamilj” i Båstad.

– Vi bodde alldeles intill Hjortens pensionat som det hette då, och både mamma och pappa har jobbat här, säger Kristoffer.

Det var dock ingen barndomsdröm att själv driva Hotell och restaurang Hjorten som företaget heter idag.

– Nej, det var inget jag tänkte på då. Min pappa drev hotell Båstad och senare Skansen, så jag började hjälpa till lite och jobba i branschen redan som tolvåring. Jag jobbade på Skansen när Backahill sökte en arrendator till Hjorten och jag valde att hoppa på, säger Kristoffer.

Kristoffer var då bara 29 år, men hade förstås redan en lång erfarenhet i hotellbranschen.

– Det var lite skrämmande men också kul att bli sin egen. Det kändes ändå som ett naturligt steg. Den största skillnaden mot att vara anställd, är nog att det är jag som förväntas ha svaret på alla frågor, säger han.

Kristoffer har sedan förra sommaren köpt loss huvudbyggnaden från Backahill.

– Vi har kvar restaurangen men betydligt färre hotellrum eftersom Backahill behöll annexet. 2017 renoverade vi och vi vill få Hjorten till ett så kallat boutiquehotell, där vi blandar gammalt och nytt och satsar mycket på detaljer och gästernas önskemål, säger han.


Kristoffer Henningsson blev nyligen utsedd till årets unga företagare av Företagarna i Båstad. Foto: Carina Nilsson


Den största utmaningen just nu är att kunna hitta personal, särskilt som Kristoffer är nybliven pappa och vill kunna ha tid för sin familj också.

– Efter coronapandemin har många lämnat branschen, och det har varit väldigt svårt att rekrytera. Men nu har jag precis anställt, så vi har en bra bemanning över sommaren vilket innebär att jag inte ska behöva jobba riktigt lika mycket som förut.

Kristoffer fick priset med motiveringen att Hjorten fått mängder av fina recensioner från gästerna och för att de driver en förstklassig restaurang som de manövrerat på ett bra sätt genom pandemin.

Motiveringen avslutas med: Hatten av för denna drivna, duktiga och unga företagare.

– Det är såklart alltid väldigt roligt att uppmärksammas för att man gjort något bra, säger Kristoffer.

Priset som årets unga företagare delades ut i samband med Företagarna i Laholms Award party.

– Föreningen i Båstad har varit vilande ett tag men nu har vi dragit i gång den igen. Vi tyckte det var lite synd att inte företagarna i Båstad kunde bli nominerade och gå vidare till region- och riksfinalen, men vi valde att bara ha en kategori i år och det blev årets unga företagare, säger Isabelle Axtelius som är ordförande.