Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-07-15 KL. 09:07

Abstrakta färgexplosioner i Björkhagen

Mer än ett halvt sekel har passerat sedan konstnären Edvard Andersson lämnade jordelivet. Men såväl minnena som konsten lever i högsta grad kvar och just nu pågår en utställning på Galleri SolLång i Björkhagen utanför Ängelholm.

Abstrakta färgexplosioner i Björkhagen
Brittmo Bernhardsson invigde utstöllningen, här med sin favorittavla, som heter Damen

Det är konstnärens barnbarn som ställer ut ett urval av alla de verk som Edvard Andersson lämnade efter sig. Totalt är det ett fyrtiotal oljemålningar och akvareller som besökarna kan ta del av. Mårten Fernö, som är en av arrangörerna berättar om bakgrunden till utställningen.
– Senaste utställningen var 1991 så det är trettio år sedan, vi kände att det var hög tid att göra honom känd igen. Eftersom Edvard jobbade som teckningslärare behövde han inte sälja konst för att överleva så han efterlämnade runt tvåtusen verk som finns inom familjen idag.

Utställningen, som invigdes förra veckan av Brittmo Bernhardsson, har fått namnet Från skånsk idyll till abstrakta färgexplosioner och visar som sagt ett urval av alla dessa verk.Edvard Andersson (1891-1967) föddes i Helsingborg. Han studerade i fyra år på Tekniska skolan i Stockholm där han tog teckningslärarexamen 1920. Två år tidigare hade han haft sin första utställning i Helsingborg och ställde därefter ut så gott som årligen vid ett eller flera tillfällen. Utomlands visades hans konst i Danmark, Frankrike, USA, Belgien, Italien och England. En stor retrospektiv separatutställning anordnades 1991 av Helsingborgs museum på Vikingsbergs konstmuseum.

Edvard Andersson inspirerades av människor han såg och mötte och av naturen och dess mångfald. De stora filosoferna och kompositörerna gav näring till hans skapande. Han fascinerades av rymdgeometri och dess olösta frågeställningar. Många små oljemålningar inspirerades av naturen kring Hovs Hallar och Bjärehalvön. Redan i mitten av 1930-talet hyrde familjen stuga vid Hovs Hallar och 1953 lät de uppföra en sommarstuga med ateljé på Hovs Hallar.
– Edvard tyckte väldigt mycket om Bjärehalvön så det känns lite extra bra att kunna presentera utställningen här i dessa trakter, avslutar Mårten. Nu kommande vecka är det öppet torsdag till söndag 15-17.

Text: Joakim Ormsmarck