Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-09-20 KL. 16:39

Abstrakta målningar och rakubrända skulpturer på nästa utställning

Abstrakta målningar och rakubrända skulpturer på nästa utställning

Nu är det Torbjörn Hahne och Monica Hagebrand som visar upp sin konst på galleriet på Kunskapscentrum Agardh. Inspiration från naturen förenar konstnärerna som visar sin konst för första gången på Bjäre.

Båda konstnärerna har ställt ut sin konst på åtskilliga gallerier och utställningar. Nu är det första gången vi på Bjäre får chansen att ta del av deras kost på hemmaplan.

Monica kommer från Varberg och har studerat varit verksam med studerat oljemålning, temperamålning, akvarell, kroki och grafik. Motiven har varit varierande men till Båstad tog hon ett urval.
– Jag målar lite olika saker men drar mig åt det abstrakta. Här är det abstrakta landskap som jag visar upp, förklarar Monica Hagebrandt medan hon planerar utställningen dagen innan vernissagen.En av Monicas målningar

Målningarna hon tagit med till Båstad är gjorda med temperaolja.
– Jag tycker om den matta ytan som blir av olja och tempera. Det är många år sedan jag lärde mig tekniken och gillar det mycket. Det har bra färgegenskaper, nästan så det lyser upp lite i mörkret.

Tavlorna är vackert färgglada och enkla att ta till sig.
– Färgen blir som ett andra språk för mig. Jag dras nog till det lite lugna som finns i landskapen, säger Monica.

Den andra konstnären är Torbjörn Hahne som är bildkonstnär och skulptör. Till utställningen har han valt ut att visa upp sina skulpturer i lera brända med Raku-metoden. Hans signum är de vägghängda skulpturerna. På galleriet visas många skulpturer med kroppsformer som inspiration.
– Jag älskar att sätta ihop naturen med mina alster. I mina bilder tar jag intryck från resor, förklarar Torbjörn.En av Torbjörns skulpturer

Några skulpturer på utställningen är gjorda med den speciella metoden Naked Raku.
– Då lägger man på två lager. Först gör man själva skulpturen som man skrubbar len och sedan lägger jag på ett lager till och bränner ihop det i skröjbränningen, första bränningen. Sedan görs rakubränningen där jag kastar på sågspån som ger speciellt utseende. Det är så fascinerande att man inte riktigt vet vad som händer under bränningen, säger Torbjörn.

En skulptur gjord med metoden Naked Raku.

Konstnärernas alster visas på galleriet i Båstad Bibliotek/Kunskapscentrum Agardh till 9 oktober.
Vernissage 21 september klockan 11-13 då konstnärerna intervjuas.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON