Klik venligst
BJÄRE 2024-06-28 KL. 14:34

Action och listig magi på hästar i Båstad

Av Peter Jakobsson

Under vecka 28 kommer det utspelas en spännande och actionfylld teater med hästar i ett ridhus mellan Båstad och Torekov. Det är den beridna gruppen Kentaur som kommer och spelar en familjeföreställning med hästen i fokus.
– Det är en kombination av teater och fartfylld hästshow kan man säga.

Action och listig magi på hästar i Båstad
Gruppen Kentaur har gjort spektakulära shower i flera år. Nu ska de spela en nyskriven show i Båstad. Foto: Horsens Middelalderfestival

Föreställningen heter ”Aithusa – den vita draken” och spelas av ett tiotal personer.

– Sagan vi spelar är en tolkning av Kung Arthur-sagan Svärdet i stenen. Man kommer få en se del av vad som händer när Kung Arthur är på väg att bli kung, men det vet han inte att han är. Man får följa figurerna när de är på jakt efter en drake. Gruppen försöker under showen komma fram till hur de ska lösa detta, berättar Carsten Nihlén som är stuntryttare som bland annat nyligen medverkat i nyinspelningen av Ronja rövardotter som går på Netflix.

De är totalt 10 personer i ensemblen som spelar många olika roller, alla är dock inte till häst.

– Vissa är på häst och andra inte. Publiken kommer möta karaktärerna Merlin och Arthurs syster Morgana och även den galna sonen Mordred. Sen kommer även Lancelot att dyka upp, förklarar Carsten.

En i ensebeln är Carsten Nihlén som är stuntryttare som bland annat medverkat i Ronja rövardotter, Arn och Wallander. Foto: Horsens Middelalderfestival

Det utlovas häftiga trick, häpnadsväckande stunts och listig magi.

– Sir Merlin är ju magiker och har vissa ess i rockärmen kan vi säga. Det kommer dyka upp oväntade och konstiga saker, berättar Carsten som inte vill avslöja för mycket i förväg.

Föreställningen spelas 8-12 juli i ridhuset vid stall Hall mellan Båstad och Torekov.

– Eftersom vi är inomhus så är vi väderskyddade och det ger tekniska fördelar för ljud och ljus så det kommer bli en del häftiga saker, lovar Carsten.

Action och strid på och av häst brukar vara vanliga inslag i gruppens shower. Foto: Bengt Ekblom

Föreställningen är ungefär en timme och passar både barn och vuxna.

– Det är en familjeföreställning, lite läskig är den kanske, men det går bra med små barn. Vi spelar klockan 17 så även tidpunkten passar för alla åldrar.

Gänget bakom föreställningen heter Kentaur Hästar & Föreställning och är enligt egen utsago en tajt skara människor med något udda intresse. Genom åren har de gjort många shower men just denna uppsättning är helt ny och det blir premiär i Båstad.

– Det är ett nyskrivet manus med ny musik och ny teknik. Vår förhoppning är att det tas väl emot, avslutar Carsten.

Stall Hall ligger på Svenstadvägen 260. Biljetter till showen finns på salver.se