Klik venligst
BJÄRE 2021-12-23 KL. 07:00

Agerskov samlar branschen för att belysa krisen

Av Peter Jakobsson

Den svenska dansbands- och arrangörskåren går en allvarlig kris till mötes genom stort publikbortfall och uteblivna möjligheter till ekonomisk kompensation. På grund av detta har Joakim Agerskov, som driver Grevieparken, samlat dansbandsvärlden i ett gemensamt upprop.

Agerskov samlar branschen för att belysa krisen

Pandemin har satt djupa spår inom en kulturyttring där det i normal fall årligen löses uppskattningsvis mer än 3,5 miljoner entréer. Motsvarande siffra för allsvensk dam- och herrfotboll sammantaget är 2,2 miljoner. Tillsammans omsätter band och arrangörer under ett normalår över 700 miljoner kronor och runt 9 000 danstillfällen. Branschen utgör genom sin verksamhet en viktig del av ett levande svenskt kulturarv. En världsunik företeelse som nu helt riskerar att gå under.

Joakim Agerskov driver Grevieparken och är en av alla som blivit drabbade. Han samlade därför arrangörer och de 46 största dansbanden som alla skrivit under ett upprop som efterfrågar stöd som fungerar för branschen.

Det finns stöd med de är missriktade menar Joakim, ansökningskriterierna gör det omöjligt att få ersättning för publiktapp. För att få statlig kompensation krävs i stället att evenemanget helt ställs in och att arrangören då tar hela kostnaden för det planerade, men inställda, evenemanget. Maxtaket i stödpaketet begränsar den ekonomiska kompensationen till 70 procent av kostnaderna. Resterande 30 procent ska därmed hämtas ur landets 300 dansarrangörers redan tomma kassor.

Sedan restriktionerna släpptes i september har det varit möjligt för Joakim att ha dans bansbandskvällar men för några veckor sedan hände det något.
– Helt plötsligt så vill inte folk komma trots att de får. Det är väl rekommendationerna på andra håll som gör att folk inte vill komma. När de säger att man ska ha munskydd i kollektivtrafiken så tänker väl folk att det inte är rekommenderat att dansa nära främlingar, förklarar Joakim.

Kvällarna går inte runt ekonomiskt och då kan de inte arrangeras.
– Om vi förbereder en kväll för flera hundra personer med liveband, mat, dryck och personal och det bara kommer 50 personer så går det inte runt. Då är det ingen idé att arrangera danskvällar. Vi får inga stöd om vi genomför kvällar med dålig publik. För att få stöd måste vi ställa in men då får vi bara delvis kompensation. Det är en rävsax vi hamnat i, säger Joakim och fortsätter.
– Kan inte arrangörerna betala sina fakturor får inte banden in pengarna de behöver för att kunna överleva. Finns det inga band kvar så har dansbandssverige dött ut.

Stämningen bland arrangörerna är dålig.
– Det finns fler som jag pratat med säger att de är väldigt nära att kasta in handduken nu, det är tragiskt, förklarar Joakim.

Bland banden är det samma läge.
– Det är stor oro bland banden. När vi trodde det skulle komma igång så verkar det inte bli så än. Dessa band lever till stor del på liveframträdanden, säger Joakim.
Var det svårt att få med sig alla banden i uppropet?
– Det vara nog bland det enklaste samtal jag gjort. Alla lider av detta och har gjort så en lång tid nu.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter kommenterade uppropet signerat Joakim Agerskov i P1 kultur.
– De har hamnat i en rävsax som vi måste titta på. Vi förstår nu verkligen vilken situation de befinner sig i. Vi kommer ha en dialog väldigt snart och vi kommer att göra vad vi kan för att bemöta deras behov, sa kulturministern.


Kulturminister Jeanette Gustafsdotter lovade att ha en dialog med branschen väldigt snart.


Joakim är nöjd med att uppropet uppmärksammades.
– Det är glädjande att man från politiskt håll uppfattat uppropet. Vi välkomnar en dialog och ser fram emot att bidra med kunskap från vår del av kulturnäringen, säger Joakim till tidningen.

Grevieparken har trots allt klarat sig hyfsat genom pandemitiderna.
– Vi har skurit ner på personal och fasta kostnader och fått hitta andra sätt att få in pengar till verksamheten. Men det är ju inte alls i linje med vad vi kan om vi får ha danserna som ju lokalen är optimerad för, säger Joakim.