Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-10-01 KL. 13:55

Akvarell, grafik och skulpturer på Båstad Konstgalleri

Av Peter Jakobsson

Från lördag 2 oktober är det den erfarna konstnären Berit Jonsvik från Göteborg som visar sin konst på Båstad konstgalleri. Det visas en blandning av konstnärens livsverk från olika livsepoker.

Akvarell, grafik och skulpturer på Båstad Konstgalleri
Berit Jonsvik visar blandad konst från ett långt liv.

Berit Jonsviks CV är långt och imponerande. Redan 1978 hade hon sin första utställning på Göteborgs konsthall. Sedan dess har hennes konst visats land och rike runt och även en del utomlands, Norge, Finland, Danmark och Japan för att nämna några länder. Utbildningen skedde på HDK Göteborg och KKH Stockholm.

Vad visar du här på Konstgalleriet i Båstad?
– Jag visar en blandning från olika tider av ett långt konstnärsliv. Det är akvarell, grafik och små objekt i betong. Det är mycket från olika resor jag varit på, bland annat från japan där jag varit flera gånger och haft utställningar och workshops. Det är mycket som handlar om natur, vår omvärld och vår planet i det stora intet, förklarar Berit övergripande om utställningen.


Tavlorna med inspiration från Asien är grafik gjort i tekniken torrnål.


De asiatiska tavlorna pryder en vägg och på en annan vägg sitter tavlor av ett helt annat snitt.
– Där är akvareller från projektet Telluriska Perspektiv som gestaltar frågor kring rymden, jorden och allas vår plats i universum.

Den tredje väggen pryds av akvareller från en stipendievistelse Berit gjort i Grez-sur-Loing.
– Det var där Carl Larsson, Strindberg och andra höll till på slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.


Akvareller från en stipendievistelse i Grez-sur-Loing.


I mitten av rummet står det svampliknande skulpturer på piedestaler.
– Sen jag var liten har jag samlat på fossiler. Det är så tankeväckande att det finns tidigare liv som inte finns längre men som är inbäddat i stenen. Jag har samlat fossil i 65 år. Eftersom jag hållit på en del med betong så tittade jag på att gjuta in fossiler i betong och göra skulpturer av det. Det är några av dessa som visas här.

Alla fossiler är unika vilket gör att ingen skulptur är den andra lik. Under svampliknande hatten sitter ett akrylglas som gör att ljus sprids ut på kanten.
– Det ser ut som det skulle finnas en ljuskälla inuti dem men det gör det inte.

Var har du hittat fossilerna?
– Det är olika men en hel del från Gotland där jag varit en del.

Vad symboliserar de?
– De symboliserar tiden som flyter. Vi lever i en tid nu men det har funnits en tid före oss och förhoppningsvis kommer det en tid efter oss också. Det är en påminnelse om att tiden på jorden är inte bara här och nu utan det fanns även före och efter om vi sköter oss.

Det är första gången Bjäre får äran att visa upp Berits konst.
– Jag har varit i Malmö förr så jag är inte helt oviss i Skåne men det är kul att få komma till Bjäre, säger Berit.

Utställningen i Båstad Konstgalleri på Kunskapscentrum Agardh i Båstad pågår 2-20 oktober 2021. Vernissage lördag 2 oktober klockan 11-13 med intervju med konstnären och visning av utställningen.

Text & foto: Peter Jakobsson