Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-10-29 KL. 09:30

Alla över 65 får en tredje vaccindos

Av Peter Jakobsson

På en presskonferens, tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson, berättade socialminister Lena Hallengren att alla över 65 år ska få påfyllnadsdos av coronavaccin. En åldersgrupp det finns många av i Båstad.

Alla över 65 får en tredje vaccindos

Åtgärden ska förhindra smittspridning bland dubbelvaccinerade

Hittills har över 14 miljoner vaccindoser delats ut, något Hallengren kallar en enorm prestation.
– Vi är i ett mycket bättre läge i Sverige den här hösten än förra. Vi har nu lägst smittspridning i Norden och det är tack vare att så många vaccinerat sig som vi kan leva våra liv mer som vanligt, säger Lena Hallengren.

Det finns gott om vaccin tillgängligt, och de flesta 80 år och äldre har fått en tredje dos. Nu ska ytterligare 1,5 miljon svenskar få en påfyllnadsdos. I första skedet handlar det om personer över 65 år. Dessutom personal inom hemtjänst, hemsjukvård och särskilda boende.

Den tredje dosen kan tas tidigast sex månader efter att man fått sin andra dos. Den som fått Astra Zeneca som dos 1 och 2 kommer denna gång att få ett mRNA-vaccin.

Enligt Johan Carlsson kommer övriga grupper erbjudas en tredje vaccindos under vintern och hösten. Först de äldre, därefter längre ned i åldrarna.
– Prioriteringsordningen för vaccinering har varit en framgångsfaktor, och det är viktigt att vi fortsätter med den.

Johan Carlsson menar att skyddet mot allvarlig sjukdom är starkt redan efter två vaccindoser. Den tredje dosen ges främst för att förhindra smittspridning mellan dubbelvaccinerade. Men den blir betydelsefull även på individnivå.
– Själva poängen är att öka immunitetsläget hos individen. En tredje dos ger en ordentlig ökning i antikroppar, säger Johan Carlson.