Klik venligst
BJÄRE 2024-07-10 KL. 13:00

Allt till middagen från Bjäre på ett och samma ställe

Av Peter Jakobsson

Produkter från närmare 30 lokala producenter finns samlade i Bjärehalvöns Saluhall i Västra Karup. Där finns näst intill allt man kan tänka sig behöva för att göra en middagsbjudning. Alla produkter är från Bjäre och det är hela idén med saluhallen som får vissa besökare att tappa hakan.

Allt till middagen från Bjäre på ett och samma ställe
Anna-Karin och Nils Nilsson ligger bakom Saluhallen och de andra butikerna på gården. Hilda i mitten finner man serva kunderna inne i saluhallen hela sommaren. Foto: Peter Jakobsson

Vid Butikerna på Gården i Västra Karup finns sedan länge Tant Grön och klädbutiken Elin Arvid. Förra året kompletterades de med Bjärehalvöns Saluhall som nu i år har ett brett utbud av råvaror och livsmedel från på Bjäre.

På skylten inne i saluhallen står det ”I vår saluhall hittar du bara produkter från Bjäre” och det är hela idén med sommarens utbud i saluhallen, allt kommer från Bjäre.

– Vi har samlat många olika produkter och vi försöker hitta ännu fler. Många kunder blir lite häpna när de kommer och ser det breda utbudet, säger Nils Nilsson som är grundare och driver verksamheterna tillsammans med frun Anna-Karin.

Det finns ett brett utbud av grönsaker i saluhallen. Foto: Peter Jakobsson

Inne i lokalen är det fullt av produkter av många olika slag. På proteinsidan finns bland annat olika produkter från Bjärekyckling, det finns lammkött från Påarp och oxkött från Salomonhög. Det finns potatis av olika sorter, både tvättade och otvättade. Äggen är från Öllöv.

Lammkött i olika former från Påarp. Foto: Peter Jakobsson

På grönsakssidan i saluhallen finns många grödor från olika odlare på Bjäre. Det är olika lök, rödbetor, sallad i olika former, broccoli, spetskål, svartkål, fänkål, rädisor, morötter, tomater, gurka, rabarber med mer.

Hilda Pettersson expiderar kunderna inne i saluhallen hela sommaren. Foto: Peter Jakobsson

Bland smaksättarna finns senap från Förslöv, saffran från Slättaröd och lokalt framställd honung.

Lokalt producerade praliner och senap. Foto: Peter Jakobsson

Bland dryckerna finns flera olika sorter från Beskows, där finns Vita vråkens havtornsdryck, det är olika drycker från Ranviks fruktodling, både med och utan bubbel.

– De mousserande är väldigt goda, säger Nils.

Många olika drycker från Bjäre finns i saluhallen. Foto: Peter Jakobsson

Bland godsakerna finns bland annat gelato och praliner från Chocolaterian och Chips från Bjärechips.

Av de produkter som finns i saluhallen går det utmärkt att skapa en bra och god middagsbjudning, och då är allt lokalt producerat. Vissa kanske saknar mejeriprodukter som smör, grädde och ost vilket saknas i nuläget, delvis på grund av avsaknad av rätt kylar i saluhallen, men vissa ostar från Bjäre finns inne i Tant Grön-butiken alldeles bredvid.

– Vi kanske kommer ha mejeriprodukter nästa år, men inte i år, säger Nils.

I övrigt finns det mesta man behöver till att laga bra måltider.

– Inte vinet då men vill man köra alkoholfritt så finns det många goda drycker, säger Nils.

Det finns även möjlighet att köpa med en blombukett med blommor från Bjäre.

Överallt är det produkter från Bjäre av olika sorter. Även blommor som inte går att äta men är fina som dekoration. Foto: Peter Jakobsson

Totalt är det närmare 30 olika producenter vars produkter finns att köpa i saluhallen. Att samla alla dem är inte det enklaste men Nils och Anna-Karin är gamla i gemet.

– Vi började ju med butikerna för 25 år sedan och från början var det mer av en gårdsbutik och sen blev Tant Grön mer av en delikatessbutik. Vi har bra kontakter med producenterna på Bjäre, säger Nils.

Anna-Karin och Nils ser saluhallen som ett skyltfönster för lokala producenter, ett tillskott som de tyckte saknades.

– Det gynnar producenterna och är enkelt för kunderna så det är verkligen bra för alla, säger Nils.

Hilda vid Bjärehalvöns Saluhall. Foto: Peter Jakobsson

I saluhallen träffar kunderna Hilda Pettersson som jobbar där över sommaren fram till skolan börjar igen. Saluhallen är öppen tisdag till lördag fram till 17:e augusti.

– Vi har inte personal för att kunna ha öppet 7 dagar i veckan men vi hoppas att det räcker med 5 dagar i veckan, avslutar Nils och välkomnar alla att komma och se in i Bjäres skafferi.