Klik venligst
BJÄRE 2022-01-14 KL. 15:10

Allvarsam konst i biblioteksgalleriet

Av Peter Jakobsson

Årets första utställning arrangerad av Båstad Bjäre Konstförening bjuder på måleri från den erfarne konstnären Marianne Kanter. Det är stundom allvarsamma motiv som avspeglar både samtid och dåtid.

Allvarsam konst i biblioteksgalleriet

Galleriet i Båstads bibliotek är nu fyllt med oljemålningar från Marianne Kanter, en konstnär som förmedlar sina känslor till motiven.

Konsten fanns tidigt i konstnärens liv.
– När jag var liten ritade, tecknade och klippte jag i det meta. Jag var väldigt kreativ. Så det blev att jag senare sökte till Slöjdföreningen skola, nuvarande HDK i Göteborg. Jag kom in men mina föräldrar hade inte riktigt råd att sätta mig där. Så jag jobbade vidare med annat, gifte mig och fick barn, förklarar Marianne Kanter.

1977 sökte Marianne till Hovedskous målarskola, nuvarande Göteborgs konstskola.
– Jag kom in! Det var en femårig utbildning från klockan nio till fyra varje dag. Och jag lyckades få ekonomisk stöttning till den.

Marianne har haft några svåra perioder i livet.
– Det har gett mig en typ av hatkärlek till måleriet. Det hjälpte mig när jag målade för då släppte ångesten. Kanske kom det ut på tavlorna istället.

Tavlorna i biblioteksgalleriet är lite olika i känslorna. På ett ställe hänger det två tavlor där den ena avbildar ett hav och en till synes liten båt full med folk. På tavlan bredvid är det bara hav i samma stil.
– De avbildar väl något gräsligt. Man får göra sin egen tolkning på vad som hänt med dem, förklarar Marianne.
De flesta tavlor innehåller människor. Ofta med allvarliga miner.
– Betraktaren får känna lite själv om vad som pågår på tavlorna. På en tavla är det jag och min man som dansar tango men han kan inte dansa. Därför ser jag inte så glad ut.

På en tavla är det ett par som ligger i sängen bredvid varandra och tittar på varsin mobiltelefon.
– Det avspeglar lite hur det är nu för tiden. Man kan ju se hela gäng där alla bara tittar i sin mobil i stället för att prata med varandra. Det är andra tider nu mot förr. Men jag gillar det som datorer och mobiler har möjliggjort för oss, säger Marianne.
Utställningen pågår från 15 januari till 16 februari.
Vernissage 15 januari klockan 11.00 då konstnären intervjuas av BBK.

Text & foto: Peter Jakobsson