BJÄRE 2022-11-26 KL. 13:00

Anrikt charkföretag jubilerar

Av Carina Nilsson

I 90 år har Heberleins försett Bjärebor och många andra med kött, charkvaror och andra delikatesser.
– Vissa recept har följt med i lika många år, vi gör allt på ett hantverksmässigt sätt och utan onödiga tillsatser, säger Marie Heberlein.

Anrikt charkföretag jubilerar
Syskonen Jonas och Marie Heberlein tog över företaget 1989. Grönkål, skinka och korv är storsäljare inför julen. Foto: Carina Nilsson

Heberleins består idag av ”den lilla charkfabriken” i Förslöv, som Marie och hennes bror Jonas Heberlein kallar den för. Dessutom finns det en butik i Förslöv som Jonas driver samt Bjärehalvöns Chark och Delikatess på Entré Båstad, som Maries dotter Lina driver tillsammans med Marie.
– Charkuterifabriken har vi tillsammans, jag och Jonas, och jag jobbar dessutom med försäljning mot grossister och butiker över hela Sverige, säger Marie Heberlein.

Heberleins är med andra ord ett riktigt familjeföretag och har varit det ända sedan starten 1932 då Jonas och Maries farfar tog över en slakteriverksamhet.
– Den kompletterades sedan med en köttbutik, som våra föräldrar Gunnel och Gert tog över och drev upp, säger Jonas.
– På den tiden gjordes allt i butiken: pastejer, korvar, kalvsylta och skinka. Allt lagades från grunden med de bästa råvarorna. Vi använder fortfarande flera av recepten, säger Marie.


Jonas och Marie Heberlein med mamma Gunnel. Alla tre brinner för bra råvaror. Foto: Carina Nilsson


Marie och Jonas tog över efter sina föräldrar 1989.
– Vi har fortsatt att bara jobba med de bästa råvarorna och vi använder bara svenskt kött. Vi röker också själva i en riktig gammeldags rök med spån från al, bok och en. Det är ett hantverk vi håller på med och vi vill att maten ska vara så ren som möjligt utan onödiga tillsatser, säger Jonas.

När Jonas och Marie tog över satsade de tidigt på catering.
– Det var inte så stort då, men har vuxit hela tiden. Jag brinner för att jobba med delikatesser och vi trodde verkligen att det skulle bli en stor grej, säger Marie.

Cateringen har genom åren vuxit till att omfatta allt fler tillfällen.


Gunnel Heberlein tittar i pärmen där företagets 90-åriga historia finns samlad. Foto: Carina Nilsson


– I höst har vi stekt 100 gäss och levererat många gåsamiddagar med alla tillbehör. Numera beställer många catering till alla högtider, det är inte bara till större fester utan även till jul, nyår och påsk, säger Jonas.

I år firar företaget alltså 90 år och Jonas och Marie ser framtiden an med tillförsikt.
– Det är klart att vi som många andra är oroliga just nu, vi har många kylar som drar mycket energi och elen är dyr som alla vet. Många hushåll har också fått mindre pengar i plånboken men hur det påverkar oss vet vi inte riktigt än, säger Jonas.
– Just nu är det högsäsong med jul och nyår framför oss. Sedan ska vi själva fira jubileet i januari med en stor fest för familjen och därefter går vi mot vår och sommar igen med många högtider och grillsäsong. Så även om det finns en viss oro just nu ser vi ljust på framtiden och tror att Heberleins kommer att finnas kvar i minst 90 år till, säger Marie.