Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-10-31 KL. 14:52

Anrikt familjeföretag har lagt beslag på utmärkelse

Anrikt familjeföretag har lagt beslag på utmärkelse

När Beslag Design för någon vecka sedan kunde ta emot utmärkelsen Årets företag 2019 var det efter intensivt år som inneburit såväl flytt till nya lokaler som försäljningsrekord, igen. Bjäre NU träffade grundarna Hans och Björn Bergström samt VD Pär Winberg.

Mycket har hänt sedan bröderna Bergströms far Stig 1972 startade upp sin verksamhet hemma i lägenheten på Köpmansgatan. Idag är företaget branschledande inom områdena beslag- och interiörprodukter och sortimentet består av handtag, beslag, förvaring, tillbehör och belysning för alla rum i såväl hemmet som butiker, kontor, restauranger och hotell. Men trots sin storlek är företaget nog inte alltid helt bekant för gemene man i Båstad.
– Eftersom vi inte har någon egen försäljning till konsumenter här i Båstad har vi kanske aldrig blivit så etablerade lokalt, spekulerar Hans Bergström och fortsätter, men med flytten till de här lokalerna syns företaget på ett helt annat sätt såklart.

– Det kan jag hålla med om, inflikar Pär Winberg. Sedan vi flyttade hit får vi mycket spontana ansökningar och det hände mycket mer sällan tidigare så det är ingen tvekan om att de nya lokalerna varit ett lyft för företaget.

För juryn var dock företaget välkänt och faktum är att det var andra gången som Beslag Design var nominerade, senast föll de på målsnöret när priset delades ut till NP Nilsson och Pär kommenterar med ett leende att det inte gjorde så mycket eftersom det var en av deras återförsäljare. Men i år gick det hela vägen och juryns motivering löd:
”Med ett målmedvetet och framgångsrikt arbete med att utveckla produkter väl anpassade till kundens behov och önskemål har man över lång tid skapat en mycket god utveckling, omsättning och lönsamhet. I produktutvecklingen visar man på stor innovationsförmåga där kvalitet, funktionalitet och design är framgångsfaktorer. Företagets anda präglas av nyfikenhet, intresse och vilja att ligga i framkant vad gäller utveckling och design. Företaget är en fin förebild, som visar att det går att starta, växa och utveckla sitt företag med fortsatt hemvist på Bjäre.”Grundarna Björn och Hans Bersgtröm tillsammans med VD Pär Winberg och marknadskoordinator Jonatan Bergström var glada vinnare på Norrviken. Prisutdelare Fredrik Liedholm i bakgrunden. Foto: Peekeroth photograpy.

Hur känns att ha fått den här utmärkelsen?
– Det är såklart väldigt roligt och ett erkännande, inleder Björn. Det här året som på så många sätt varit väldigt annorlunda har varit fantastiskt för företaget. Vi har flyttat till nya lokaler samtidigt som vi ökat med runt 20 procent från förra året som även det var ett rekordår.
– Vi har haft siffrorna med oss i många år och haft fina resultat men det här året har lite varit pricken över i:et, menar Pär.

Men vad är det då som är hemligheten för att år ut och år in lyckas bibehålla en ökad omsättning och fina resultat. Trion runt konferensbordet är eniga i att nyckeln är medarbetarna och att priset verkligen är till hela företaget.
– Vi vet vad medarbetarna betyder för företaget och försöker uppmuntra dem under hela året, i år kanske vi får fira lite extra på julfesten såklart men annars försöker vi helt enkelt hela tiden ha en arbetsplats där alla trivs och vill prestera, menar Hans. Sedan har vi ett bonusprogram sedan många år tillbaka, går det bra för företaget så märks det även för medarbetarna.

Om två år är det femtio år sedan familjen Bergström startade upp sin verksamhet och när de får frågan om de kunnat drömma om att en dag omsätta drygt hundra miljoner och vara årets företag i kommunen så skrattar de.
– Vi ville nog mest ha något att göra och såg en möjlighet, sedan har det rullat på genom åren. Men visst har vi haft tuffa tider också, nittiotalets början var inte rolig men vi har tagit oss igenom det och fortsatt att utvecklas, säger Hans.

Idag är Björn inte längre operativ i företaget men i rollen som styrelseordförande är han på plats några dagar i veckan. Hans är produktchef men kommer även han att lämna över den rollen inom kort, en ny medarbetare börjar kommande vecka.
– För mig som extern VD i ett familjeföretag är det såklart en speciell roll, avslutar Pär. Jag får ganska ofta den frågan om det inte är svårt att arbeta som VD med de premisserna men jag brukar svara att knepet är att välja ett riktigt bra familjeföretag, skrattar han.

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK