Klik venligst
BJÄRE 2022-05-10 KL. 10:30

Anställda inom vård och omsorg kan få bonus

Av Carina Nilsson

Alla kommunens anställda inom vård och omsorg kan få en bonus på 5000 kronor om politikerna antar förslaget.
– Jag hoppas verkligen att det går igenom, det är de värda efter allt slit i pandemin, säger Ulf Jiewertz (M) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Anställda inom vård och omsorg kan få bonus
De anställda inom vård och omsorg föreslås få bonus efter att ha slitit hårt under pandemin. Foto: Arkivbild

Förslaget om en extra bonus för vård- och omsorgsanställda kom från Ulf Jiewertz och förvaltningsledningen, efter att de för första gången på många år kunde redovisa ett överskott i sin budget.

– Vi fick sju miljoner i överskott under pandemin, samtidigt har vi medarbetare som verkligen har jobbat häcken av sig under pandemin. Jag vill berömma dem något kopiöst för det jobb de har utfört och både jag och förvaltningsledningen ville ge dem något extra när nu möjligheten fanns, säger Ulf Jiewertz.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) gillade också idén och lade fram den som ett så kallat ordförandemissiv för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.


Ulf Jiewertz vill "berömma de vårdanställda något kopiöst" och hoppas att förslaget om bonus går igenom. Foto: Carina Nilsson


Förslaget landade i 5000 kronor i bonus för cirka 500 medarbetare på förvaltningen. Sammanlagt handlar det om cirka fyra miljoner kronor.

– Det är de högsta cheferna och jag själv som inte omfattas, annars är det både vikarier och tillsvidareanställda som får del av bonusen. 5000 är för den som jobbar heltid, jobbar man deltid minskas beloppet med tjänstgöringsgraden, säger han.

Förslaget har godkänts i kommunstyrelsen och ska nu upp på kommunfullmäktiges sammanträde den 19 maj.

– Jag tror att det kommer att gå igenom. Det handlar också om god personalpolitik från kommunens sida. Många har som sagt slitit väldigt hårt i pandemin och de är inte högavlönade. Jag hoppas förslaget går igenom, möjligtvis blir det en debatt om det, säger Ulf Jiewertz.

Om det blir ett positivt beslut för förslaget ska pengarna betalas ut innan midsommar.