BJÄRE 2023-03-01 KL. 15:10

Apelrydsskolan slår ansökningsrekord

Av Peter Jakobsson

När de första gymnasieansökningarna räknats visar det sig att det är rekordmånga som sökt utbildningarna på Apelrydsskolan. Kul enligt skolchefen men de vill inte växa för mycket. Kvalitén går före kvantitet.

Apelrydsskolan slår ansökningsrekord
Andreas Karlsson är skolchef på Apelrydsskolan. Under hans fem år på skolan har han sett elevantalet öka till det som nu är ganska optimalt för skolans storlek. Foto: Peter Jakobsson

Nu är det runt 220 elever som går på de olika programmen på den privata stiftelsedrivna gymnasieskolan Apelryd i utkanten av Båstad. Det aktuella antalet elever är ganska lagom enligt skolledningen.
– Det blir runt 75 elever per årskurs, säger Andreas Karlsson som är skolchef på Apelrydsskolan.

När de preliminära ansökningarna till höstens utbildningar inkommit visade det sig att skolan fått rekordmånga förstahandsansökningar. Största antalet ansökningar sedan skolan startade 1994 enligt biträdande rektor Tomas Karlsson.

Skolan kan och har inte som ambition att växa för mycket och det går inte att ta emot någon större ökning av elever. Av de 220 eleverna på skolan så är det i dagsläget runt 100 som bor på skolans internat och resterande pendlar till skolan på dagsbasis.
– Det är en bra mix av elever som bor på skolan och som bor i närområdet. Vår ambition är egentligen inte att växa utan att göra en bra skola, vi vill inte vara över 250 elever. Kanske är det runt 220-230 elever som är det optimala, förklarar Andreas Karlsson och fortsätter:
– När jag började på skolan för fem år sedan var det 160 elever, och nu är det 220. Det är ett lyft för skolan.

Att få många ansökningar är ändå bra.
– Att vi fått många ansökningar visar att vi är konkurrenskraftiga och det kommer leda till att vi får engagerade elever med bra betyg som börjar på skolan.

Hur Apelryd lyckats få många ansökningar tror Andreas beror på att elever sprider gott rykte om skolan.
– Vi märker att det kan komma ansökningar från en ort där vi haft elever från tidigare och då är det för att de eleverna har pratat gott om skolan. Säkert 50 procent av de som söker till oss gör det för att de hört från en annan elev om hur det är på skolan, säger Andreas.

På Apelrydsskolan finns det ett antal utbildningsprogram av ganska olika art. Det finns program med inriktning på mat och dryck, hälsa och träning, mode, fotografi, bild- och formgivning och sportprofiler, där padel lockat många. Men det populäraste programmet på skolan är Global Management.
– Global Management är en mix av samhälle och ekonomi. Vi har fått över 30 förstahandssökande till det programmet. Sen är det restaurang-programmet, Mat och Dryck, som också är populärt men inte med lika många elever eller ansökningar, berättar Andreas.

Just inom restaurangprogrammet står skolan inför en stor investering.
– Vi ska bygga ett nytt utbildningskök som blir klart till höstterminen. Det är en investering på flera miljoner och blir ett rejält lyft för den utbildningen.

Hur många nya elever som antas till hösten avgörs vid slutgiltiga antagningen den 1 juli.


Apelrydsskolan har anor från början av 1900-talet. 1993 blev Apelrydsskolan, som en av de första i landet, en modern gymnasieskola med specialutformade program. Foto: Peter Jakobsson