Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-06-15 KL. 12:00

Arijola cyklar runt Skåne för en god sak

Arijola Delija har varje månad under det senaste året gjort en träningsutmaning för att samla in pengar till familjer med barn som drabbats av cancer. Insamlingen har gjorts genom välgörenhetsorganisationen AjaBajaCancer. Hon har bland annat cyklat från Malmö till Kiruna för att bestiga Kebnekaise. Nu i juni kommer Arijola cykla 600 km i sträck - runt hela Skåne.

Arijola cyklar runt Skåne för en god sak

Snart är det midsommar och Arijola passar på att fira detta genom att cykla runt hela Skåne i ett svep för att samla in pengar till AjaBajaCancer. Hon startar i Malmö och tar kustvägen mot Simrishamn. Därefter vidare mot Älmhult och för att sedan göra en vänstersväng mot Båstad och sedan ner igen genom Helsingborg och Landskrona och tillslut tillbaka till Malmö.
– Jag älskar att utmana mig själv och vågar ifrågasätta de mentala spärrarna som man oftast själv har satt. Det är riktigt häftigt att veta att kroppen klarar mycket mer än vad man anar. Att göra detta för alla barn som drabbas av cancer och deras familjer ger mig också extra energi när jag tänker på att jag är med och bidar med att underlätta vardagen för dem, svara Arijola på frågan om hur hon orkar genomföra utmaningar varje månad.

Arijola har tidigare sprungit 3 km varje timme i 24 timmar och lärde sig av den utmaningen att det bästa för henne är att ha natten så tidigt som möjligt i utmaningen. Hon räknar med att det kommer ta minst 30 timmar att cykla runt Skåne. Detta innebär att Arijola kommer börjar sin cykelresa på midsommaraftonskvällen klockan 20.00.
– Tanken är då att ha mat mig på cykeln som jag kan äta när allt är stängt mitt i natten. Därefter tänker jag hitta något ställe på vägen för att äta min frukost. Av alla utmaningar som jag har gjort har min kropp vant sig vid att ständigt fylla på med gifflar, delicatobollar och lakrits. Så de sakerna kommer jag se till att ha gott om när jag cyklar hela sträckan.

Arijola är väldigt nervös inför den här utmaningen. Det längsta som hon har cyklat i ett sträck tidigare är 300 km när hon gjorde Vätternrundan, nu är det som att cykla två Vätternrundor.
– Sedan är det att man inte får någon sömn, det är också något jag kan bli nervös över. Hur ska det gå? Men det är just detta osäkra och extrema som jag gillar. Samtidigt som jag är supernervös är jag och taggad att ta mig an utmaningen, förklarar Arijola.

På midsommardagens eftermiddag – kväll kommer Arijola in i Båstad från öster och fortsätter till Torekov och sen kustvägen ner till Ängelholm för att sen ta en sväng ut till Mölle på Kullahalvön innan det bär av ner mot Malmö igen.

FAKTA
Pengarna som Arijola samlar in i sina utmaningar kommer användas till saker/tjänster som underlättar fysisk aktivitet på olika sätt för familjerna med barn som drabbats av cancer. AjaBajaCancer har bland annat köpt in träningskort och träningsgummiband till familjerna för pengarna som hittills kommit in. Vill du bidra till insamlingen? Swisha valfritt bidrag till 123 405 43 59.

Text: Peter Jakobsson
Foto: Privat